Alimentació
Evolució i canvi tecnològic
-
s.XIX
La Revolució Industrial arriba al sector agrari
La introducció de màquines més modernes i resistents a l’agricultura permet augmentar la producció i abaratir costos, millorant significativament la productivitat.
AvençMaquinària agrària de vapor
ImpacteTransvasament de professionals a la indústrias.XIX
Avenç
Maquinària agrària de vapor
La substitució de la força hidràulica o animal per la màquina de vapor en la nova generació d’eines agrícoles accelera moltes tasques, com el ventat i el garbellament de les collites o el drenatge de camps inundats.
Impacte
Transvasament de professionals a la indústria
La mecanització rebaixa la intensitat física del treball agrari, reduint les necessitats de personal a les explotacions agrícoles i ramaderes. D’una banda, això es tradueix en un trasllat de professionals del camp a la ciutat per treballar a la indústria. D’una altra, els treballadors del sector han d’aprendre a fer anar, mantenir i reparar la nova maquinària agrícola.
-
1940-1950
Cultius més productius i resistents
El creixement de la població mundial es dispara durant la primera meitat del s. XX i la producció d’aliments ha d’augmentar per satisfer l’elevada demanda.
AvençFertilitzants i pesticides químics
ImpacteLa recerca en l’agricultura1940-1950
Avenç
Fertilitzants i pesticides químics
Són substàncies que contenen elements químics com nitrogen, fòsfor i potassi per millorar la qualitat del sòl o bé prevenir i controlar plagues, amb l’objectiu d’afavorir el creixement dels cultius per al consum humà.
Impacte
La recerca en l’agricultura
Els avenços en l’agroquímica i la biotecnologia són imprescindibles per fer front a la crisi alimentària causada pel creixement de la població. Cada cop es requereixen cultius amb un rendiment més alt. Per això, els treballadors han de saber aplicar les substàncies químiques a l’agricultura i s’inicia un període d’intensa transformació científica i tecnològica del sector.
-
1950-1960
La indústria dels menjars processats
La incorporació massiva de la dona al mercat laboral redueix el temps disponible per al treball domèstic, creant la necessitat de disposar de menjars ràpids i fàcils de preparar.
AvençMenjar llest per consumir
ImpacteUna nova branca industrial1950-1960
Avenç
Menjar llest per consumir
Tecnologies d’origen militar, com el microones, les llaunes i els envasos de plàstic, van ser la base d’un nou mercat de productes alimentaris de conveniència, pensats per ser preparats i consumits en pocs minuts.
Impacte
Una nova branca industrial
L’expansió dels menjars processats fa que el treball en el sector de l’alimentació sigui molt més industrial i menys vinculat al sector primari. Principalment, l’expansió de l’oferta de productes crea llocs de treball en fàbriques de menjar i begudes, com ara operaris de les línies de producció, però també posicions relacionades amb la investigació i el disseny de nous productes.
-
1980-1990
Internacionalització de la indústria alimentària
La fi de la dictadura franquista dona pas a una liberalització dels mercats i, en conseqüència, una expansió de les exportacions espanyoles.
AvençAdhesió a la Unió Europea
ImpacteCreació d’ocupació i modernització tècnica1980-1990
Avenç
Adhesió a la Unió Europea
L’entrada a la UE accelera la modernització de la indústria agroalimentària espanyola, gràcies a factors com l’increment de les exportacions i la inversió estrangera o les ajudes per al desenvolupament agroindustrial.
Impacte
Creació d’ocupació i modernització tècnica
L’exportació a l’estranger provoca un increment de la producció, i l’ocupació a la indústria alimentària espanyola creix un 10% entre 1985 i 2002. A més, les inversions estrangeres financen l’activitat I+D per a la renovació tècnica del sector i la millora de la competitivitat. Tot això contribueix a l’especialització i la professionalització dels diversos àmbits del sector.
-
2000-2010
Garantia de la qualitat alimentària
La globalització augmenta la competència al mercat. En resposta, molts productors aposten per diferenciar els seus productes oferint una qualitat superior.
AvençSistemes de garantia
ImpacteProfessionals de la qualitat2000-2010
Avenç
Sistemes de garantia
Es creen sistemes independents per oferir informació fiable als consumidors sobre la qualitat dels productes. És el cas de les indicacions geogràfiques, les denominacions d’origen o les normes ISO 9000 i ISO 14001.
Impacte
Professionals de la qualitat
El control alimentari té una rellevància limitada dins el sector fins que l’increment de la competència dona lloc a noves oportunitats professionals en aquest àmbit, tant dins les empreses productores (per garantir el compliment de les regulacions oficials), com en organitzacions externes de control i garantia de la qualitat i la seguretat alimentàries.
-
2010-2020
Ecologia i sostenibilitat
S’estima que el sector de l’alimentació produeix un terç dels gasos d’efecte hivernacle d’origen humà. Per això cal impulsar una transformació en clau de sostenibilitat.
AvençProteïnes vegetals
ImpacteNoves ocupacions2010-2020
Avenç
Proteïnes vegetals
La primera font de contaminació dins el sector de l’alimentació és la indústria càrnica, per la qual cosa és essencial desenvolupar productes que fomentin la substitució de les proteïnes animals per altres d’origen vegetal.
Impacte
Noves ocupacions
La conscienciació sobre els efectes del canvi climàtic afecta transversalment el sector. Per exemple, s’obren noves línies d’investigació (cultius hidropònics, envasos compostables, etc.), que donen lloc a nous perfils professionals, com l’Operari/ària en agricultura ecològica, l’Investigador/a expert/a en nous aliments, o l’Expert/a en aplicacions d’envasament alimentari sostenibles.
-
2020 – Futur
Una nova onada de tecnificació
L’actual repte del sector i, en particular, de l’activitat agrària, és assegurar la provisió d’aliments per al conjunt de la població d’una manera rentable i sostenible.
AvençAgrotech
ImpacteInnovació tècnica i reciclatge professional2020 – Futur
Avenç
Agrotech
A Espanya, més de 750 empreses es dediquen al desenvolupament de tecnologies agrícoles innovadores, com sensors per monitoritzar els cultius, intel·ligència artificial per prevenir plagues i malalties o sistemes de rec de precisió.
Impacte
Innovació tècnica i reciclatge professional
Actualment, les possibilitats de creixement i optimització del sector depenen de les noves tecnologies. Això crea oportunitats laborals i de negoci en el sector agrotech i, addicionalment, transforma les tasques dels i les professionals del cultiu i l’explotació, que han d’adquirir noves competències per incorporar les noves tecnologies en la seva activitat habitual.