Ciències de la Vida i Salut
Evolució i canvi tecnològic
-
s.XIX
Naixement de la formació mèdica moderna
L’any 1893 la Universitat John Hopkins, als Estats Units, revoluciona l’ensenyament de la medicina incorporant el concepte de residències especialitzades.
AvençEspecialitats mèdiques
ImpacteEstandardització de la pràctica mèdicas.XIX
Avenç
Especialitats mèdiques
L’ensenyament de la medicina es trasllada als hospitals i deixa de ser una pràctica privada i generalista. La formació es du a terme en contacte amb el pacient i s’organitza en especialitats, com la pediatria o la psiquiatria.
Impacte
Estandardització de la pràctica mèdica
El sistema de la Universitat John Hopkins és el precedent de la formació mèdica moderna, que combina l’estudi teòric de ciències bàsiques amb un període de formació pràctica especialitzada en hospitals o clíniques (MIR). Això fomenta l’homogeneïtzació i l’estandardització de la pràctica mèdica i la professió de metge/metgessa s’atomitza en ocupacions més concretes.
-
1920-1930
Generalització de la immunització de la població
A principis del segle XX es descobreixen moltes noves vacunes (com la de la pòlio, l’hepatitis B, o la triple vírica) i se’n promou la distribució a tota la població.
AvençVacunes
ImpacteLa malaltia com a objecte d’estudi1920-1930
Avenç
Vacunes
Medicaments biològics que ajuden l’organisme a generar immunitat envers malalties infeccioses. El cos s’exposa a una petita quantitat de virus o bacteris i, així, aprèn a detectar-los i destruir-los si hi torna a estar exposat.
Impacte
La malaltia com a objecte d’estudi
Els avenços en epidemiologia (l’estudi de les malalties) comporten importants estalvis de temps i costos per al sistema sanitari. També transformen el rol dels professionals de l’atenció sanitària, que a més de tenir cura dels pacients malalts, ara també posen el focus en la prevenció de la malaltia i la pedagogia per conscienciar la població reticent als avenços mèdics.
-
1940-1970
L’edat daurada de la indústria farmacèutica
La posada en marxa dels sistemes de salut pública crea una estructura que fomenta el desenvolupament, la distribució i el consum massiu de medicaments.
AvençFarmàcia i biotecnologia
ImpacteDiversificació i increment de l’ocupació1940-1970
Avenç
Farmàcia i biotecnologia
L’evolució d’aquests camps de coneixement ofereix millors metodologies i permet sistematitzar la recerca de nous medicaments, que fins aleshores es basava en descobriments fortuïts més que en la cerca de cures concretes.
Impacte
Diversificació i increment de l’ocupació
L’expansió del sector repercuteix en les ocupacions relacionades. Per exemple, les farmacèutiques contracten més personal de recerca; als laboratoris, els professionals tenen accés a noves tècniques i instruments, i l’augment de les regulacions i els controls necessaris per a la comercialització de medicaments promou l’aparició de figures especialitzades en aquests processos.
-
1980-1990
Primera cirurgia assistida per robot
La història dels robots quirúrgics comença l’any 1985, amb el PUMA 560, un braç robòtic dissenyat per fer biòpsies cerebrals d’alta precisió
AvençCirurgia robòtica
ImpacteSubstituir el bisturí per la consola1980-1990
Avenç
Cirurgia robòtica
És menys invasiva que la cirurgia tradicional i, per tant, la recuperació dels pacients és més ràpida i menys dolorosa. Un altre avantatge és que els robots són més precisos i flexibles i permeten realitzar operacions en remot.
Impacte
Substituir el bisturí per la consola
Cada cop més, els i les metges han d’aprendre a fer servir i incorporar noves eines i aparells en la seva pràctica habitual per millorar l’atenció del pacient. Per exemple, la introducció dels robots comporta una necessitat de formació específica dels cirurgians/es, que enlloc de fer anar un bisturí amb les mans, han de dirigir el robot per mitjà d’una consola.
-
1990-2000
La transformació digital arriba als hospitals
El pas de la documentació mèdica del paper al format digital va permet alliberar grans espais d’emmagatzematge i facilita el transport i la gestió de fitxers.
AvençHistòria clínica electrònica
ImpacteCapacitació digital del personal sanitari1990-2000
Avenç
Història clínica electrònica
És el registre digital actualitzat de totes les dades i documents relatius a la salut i els serveis sanitaris que s’han ofert a un pacient. Tenir-hi accés és essencial per garantir una assistència mèdica adequada.
Impacte
Capacitació digital del personal sanitari
La història clínica electrònica és fàcil de consultar, gestionar i actualitzar, i permet compartir informació entre centres sanitaris de manera àgil. Tanmateix, la seva implantació requereix un període d’adaptació, ja que metges, infermers/es i professional administratiu dels hospitals han d’aprendre a treballar amb nous programaris mèdics de gestió al núvol.
-
2010-2020
Reivindicació de l’humanisme en la relació metge-pacient
La saturació de la salut pública escurça els temps de visita i suposa una sobrecàrrega per al personal sanitari, en detriment de la seva salut mental i de la connexió amb el pacient.
AvençIntel·ligència artificial
ImpacteTecnologia i educació emocional2010-2020
Avenç
Intel·ligència artificial
La IA es pot incorporar a la pràctica mèdica per alliberar els personal sanitari de temps dedicat a tasques que poden ser automatitzades, com ara processar bases de dades o donar suport en les fases de diagnòstic i tractament.
Impacte
Tecnologia i educació emocional
Una bona atenció sanitària no es basa únicament en disposar de tecnologies punteres. La qualitat de la relació metge-pacient és imprescindible tant per a la salut del malalt com per al sentiment d’autorealització del professional. Per afavorir una atenció holística, que tingui en compte la salut física i mental dels pacients, es potencia la formació emocional del personal sanitari.
-
2020 – Futur
Avançant cap a la medicina personalitzada
L’estudi de l’ADN aspira a comprendre com la genètica influeix en el procés salut-malaltia, amb l’objectiu de millorar la prevenció i crear tractaments adaptats a cada pacient.
AvençGenòmica
ImpactePrevenció i tractament segons l’ADN2020 – Futur
Avenç
Genòmica
És un camp de la biologia dedicat a l’estudi de l’ADN -o genoma- d’un organisme. La seva aplicació a la medicina pot permetre identificar mutacions o variacions en l’ADN associades a un major risc de patir certes malalties.
Impacte
Prevenció i tractament segons l’ADN
La pràctica mèdica evolucionarà per a aprofitar tot el potencial de la genòmica en el diagnòstic i el tractament de malalties. Conèixer la predisposició genètica afavorirà el diagnòstic precoç o, fins i tot, pressimptomàtic, de malalties comunes com la diabetis, l’asma o el càncer, i permetrà identificar els tractaments més efectius per a un determinat pacient.