Economia verda i circular
Evolució i canvi tecnològic
-
1970
El despertar de la consciència ambiental
La preocupació creixent per l’impacte de la indústria i altres activitats humanes sobre el planeta juntament amb l’anomenada “crisi del petroli”, marquen el sorgiment d’aquest sector.
AvençMarc legal i institucional
ImpacteBones pràctiques ambientals a l’empresa1970
Avenç
Marc legal i institucional
Alguns països, impulsats per la pressió social i el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient de 1972 a Estocolm, redacten polítiques de protecció ambiental que, a través de l’ús de la ciència i la tecnologia, busquen reduir els riscos.
Impacte
Bones pràctiques ambientals a l’empresa
Les empreses, per tal d’acomplir amb la nova normativa, comencen a implantar els primers Sistemes de Gestió Ambiental (SGA), que busquen reduir la petjada ecològica sense perdre eficiència. Això genera en els i les professionals, la necessitat de formació per incorporar criteris ambientals en les seves pràctiques, especialment en gestió de residus.
-
1980
Auge i crisi de l’energia nuclear
Com a alternativa al petroli i en resposta a l’augment de la demanda elèctrica, molts països comencen a desenvolupar els seus programes nuclears, malgrat els efectes contaminants.
AvençCanvi de paradigma energètic
ImpacteIncorporació de mesures PRL1980
Avenç
Canvi de paradigma energètic
Els accidents nuclears d’Harrisburg (EEUU, 1979) i Txernòbil (Antiga URSS, 1986) de conseqüències catastròfiques, disparen l’alarma social a tot el món i fan posar en dubte la nuclear com a font d’energia per excel·lència, impulsant la cerca de fonts alternatives.
Impacte
Incorporació de mesures PRL
Es pren consciència de la importància de les mesures de Prevenció de Riscos Laborals (PRL) a les empreses, principalment nuclears però no únicament. Així, sorgeixen nous perfils professionals vinculats a la millora de la seguretat tant en el propi procés de producció de l’energia, com en els plans de protecció o accions de manteniment d’instal·lacions.
-
1990
Les renovables agafen l’alternativa
Els compromisos europeus i l’interès per augmentar l’autonomia energètica de les indústries, facilita l’expansió de les energies renovables, principalment l’eòlica i la solar.
AvençSolucions tecnològiques
ImpacteEspecialització tècnica1990
Avenç
Solucions tecnològiques
La transició cap a les energies renovables suposa l’aparició de gran varietat de solucions tecnològiques aplicades a millorar l’eficiència de conversió elèctrica (millorant cèl·lules fotovoltaiques o aeroturbines, entre d’altres) i configurant un nou mercat professional de desenvolupament i instal·lació d’aquestes solucions.
Impacte
Especialització tècnica
La implantació de les renovables demanda perfils amb coneixements tècnics per avançar en l’òptima prestació energètica i el seu manteniment. Així, se sol·liciten professionals de la instal·lació de generadors i panells solars principalment, però també en la fabricació i distribució de components i en el disseny de plantes de producció d’energies renovables.
-
2000
Normativa internacional vers la sostenibilitat
Les declaracions del Mil·lenni (Nova York, 2000) i del Desenvolupament Sostenible (Johannesburg, 2002) impulsen l’adopció de mesures a favor de la sostenibilitat internacionalment.
AvençImplantació de normativa ambiental
ImpacteSostenibilitat i compliment ambiental2000
Avenç
Implantació de normativa ambiental
L’Organització Internacional per a l’Estandardització (ISO), crea una sèrie de normes (ISO14000 i posteriors) que regulen com establir sistemes de gestió ambiental efectius per reduir l’impacte de qualsevol organització. La primera norma ISO data del 1996, però no és fins uns anys després que es comença a implantar a tots els sectors.
Impacte
Sostenibilitat i compliment ambiental
La sostenibilitat s’incorpora a l’empresa i els equips de treball de manera transversal i a més apareixen figures especialitzades en legislació ambiental i la seva certificació: elaborant plans d’estalvi i minimització de consums de recursos naturals, realitzant mesures per la millora de l’eficiència energètica o creant auditories ambientals, entre altres.
-
2010
El sorgiment del paradigma de l’economia circular
L’economia circular relleva l’inviable model econòmic lineal d’extreure-produir-llençar, buscant eliminar residus des del disseny i allargar la vida útil dels materials.
AvençTecnologies en la circularitat
ImpacteEmprenedoria i solucions innovadores2010
Avenç
Tecnologies en la circularitat
La Fundació Ellen MacArthur, organització referent en economia circular, propugna com a tecnologies clau per avançar en iniciatives circulars la reorganització de processos, els nous materials i la digitalització de la cadena de producció. La seva aplicació facilita establir solucions de cicle tancat, focalitzades en l’eco-eficàcia i l’ús racional de materials i recursos.
Impacte
Emprenedoria i solucions innovadores
El sorgiment de propostes innovadores dins l’economia circular, freqüentment fruit de l’emprenedoria, consoliden nous perfils en temes d’ecodisseny, investigació de materials o consultoria circular, però també comporten competències professionals que es valoren, entre les quals destaca l’anàlisi i la creativitat per detectar i crear noves oportunitats de negoci.
-
2020
Digitalització i desenvolupament sostenible
L’Assemblea de les Nacions Unides aprova en 2015 els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per abordar els grans reptes socials, econòmics i ambientals del planeta.
AvençDigitalització verda
ImpacteQualificació tecnològica2020
Avenç
Digitalització verda
Les tecnologies s’incorporen a l’Economia Verda i Circular afavorint pràctiques més sostenibles, per exemple: monitorant la traçabilitat dels residus amb blockchain, millorant l’eficiència energètica de llars i indústries a través d’algoritmes verds i intel·ligència artificial o incorporant sensors i l’Internet de les Coses per estalviar energia i recursos.
Impacte
Qualificació tecnològica
La digitalització en aquest i altres sectors, dispara la demanda de professionals amb qualificació en: anàlisi de dades, Internet de les Coses, Intel·ligència Artificial, programació en el Núvol, robòtica, conducció de drons o programació en general. Ocupacions i tecnologies que permetran implementar processos més sostenibles, en línia amb els ODS.
-
Tendència de futur
Emergència climàtica i canvi de paradigma
El canvi climàtic comporta la destrucció d’ecosistemes i espècies, fenòmens meteorològics extrems i l’aparició de migracions climàtiques, evidenciant la caducitat del model de producció i consum actual.
AvençImpuls a la transició energètica
ImpacteLa crisi climàtica accelera el sectorTendència de futur
Avenç
Impuls a la transició energètica
La transició energètica s’activa a través de la definició d’estratègies i iniciatives públiques com l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular (EEEC) que busca impulsar el canvi cap a una economia més sostenible, deixant de banda els combustibles fòssils, guanyant eficiència en l’ús dels recursos i reduint les emissions.
Impacte
La crisi climàtica accelera el sector
La transició verda ofereix noves oportunitats d’ocupació tant en el disseny, com en la instal·lació de solucions més sostenibles. Entre aquestes tenim l’expansió de noves tecnologies com l’hidrogen verd, la rehabilitació energètica d’edificis, l’electrificació de llars i empreses (abandonant el gas) o la creació de comunitats energètiques de generació distribuïda.