Hàbitat i Serveis Urbans
Evolució i canvi tecnològic
-
1850-1900
Barcelona modernitza els seus serveis urbans
La segona meitat del segle XIX és un període de desenvolupament i posada en marxa de molts dels serveis urbans dels quals disposem actualment a la ciutat de Barcelona.
AvençTransport públic i subministraments
ImpacteRelleu d’ocupacions en els serveis urbans1850-1900
Avenç
Transport públic i subministraments
Al llarg d’aquest període s’inauguren els primers òmnibus i tramvies; també es desplega la xarxa d’aprovisionament d’aigua a les llars, i comença a substituir-se l’enllumenat d’oli pels llums elèctrics incandescents.
Impacte
Relleu d’ocupacions en els serveis urbans
Sorgeixen ocupacions vinculades als nous serveis urbans, com els i les conductors/es de transports urbans o els perfils relacionats amb la instal·lació, el manteniment i la gestió de l’enllumenat elèctric i la xarxa de subministrament d’aigua. Tanmateix, també s’extingeixen ocupacions com el/la fanaler/a.
-
1900-1920
Tècniques i eines per a la construcció d’alçada
S’expandeix l’ús de maquinària pesada a l’obra i es popularitzen noves tècniques que faciliten la construcció d’edificis més alts i augmenten la complexitat dels projectes.
AvençGrues torre i formigó armat
ImpacteMés diversitat i especialització professional1900-1920
Avenç
Grues torre i formigó armat
Dues innovacions clau per a la construcció d’edificis de gran alçada són les grues torre -construccions elèctriques per moure i elevar materials i el formigó armat -material amb reforços metàl·lics molt resistent.
Impacte
Més diversitat i especialització professional
D’una banda, apareixen ocupacions relacionades amb les noves tècniques i dimensions de l’obra, com el/la Operador/a de grua torre o el/la Tècnic/a en treballs en alçada. D’una altra, augmenta l’especialització professional al sector i es consoliden perfils com el/la enginyer/a civil, l’arquitecte/a especialitzat/ada en estructures, el/la tècnic/a d’instal·lacions, etc.
-
1960-1975
El primer boom de la construcció a Espanya
La fi de l’etapa autàrquica del franquisme afavoreix un intens creixement econòmic i la migració del camp a les ciutats, que es tradueix en un increment de la demanda d’habitatge.
AvençPic de demanda d’habitatge
ImpacteCreació transversal de llocs de treball1960-1975
Avenç
Pic de demanda d’habitatge
La construcció d’habitatge creix en aquest període a causa de l’increment del nivell de renda de les famílies, l’obertura al turisme exterior i l’èxode rural, que suposa un trasllat massiu de població del camp cap a la ciutat.
Impacte
Creació transversal de llocs de treball
Entre 1960 i 1975 té lloc una gran expansió del sector de la construcció, que també es tradueix en termes d’ocupació. La població activa ocupada en el sector va passar del 6,7% l’any 1960 al 10,4% el 1970. En aquest període, però, hi ha pocs avenços pel que fa a les tècniques de construcció, i els llocs de treball que es creen són poc especialitzats i de baixa qualificació.
-
1980-1990
El gran èxit de la transformació urbanística de Barcelona’92
El condicionament de la ciutat per acollir els Jocs Olímpics del 1992 “posa Barcelona al mapa” i converteix la ciutat en un referent de l’urbanisme olímpic.
AvençUna ciutat per a la ciutadania
ImpactePrestigi internacional1980-1990
Avenç
Una ciutat per a la ciutadania
Els punts més importants de la transformació urbanística de Barcelona són la recuperació del litoral, la creació de noves zones verdes i la planificació del trànsit gràcies a la construcció de les Rondes.
Impacte
Prestigi internacional
Les Olimpíades dinamitzen l’activitat del sector de la construcció i creen ocupació a l’Àrea Metropolitana. També impulsen un nou model de serveis urbans a la ciutat, millor finançat i que té en compte l’opinió dels moviments veïnals i els usos de la ciutat a llarg termini, i que requereix una plantilla més àmplia de professionals diversos i especialitzats.
-
1990-2000
Legislació de riscos laborals específica per a la construcció
Arran de l’ingrés a la Unió Europea, l’Estat espanyol ha d’actualitzar la legislació en matèria de prevenció de riscos laborals per adaptar-la als estàndards comunitaris.
AvençReial Decret 1627/1997
ImpacteNoves obligacions en matèria de seguretat1990-2000
Avenç
Reial Decret 1627/1997
Normativa en seguretat i salut específica per a la construcció. Insisteix en la importància dels estudis de seguretat i salut previs a qualsevol obra, el llibre d’incidències i les mesures d’emergència.
Impacte
Noves obligacions en matèria de seguretat
La nova normativa detalla les obligacions en qüestions de seguretat que tenen els agents involucrats a l’obra i introdueix les figures del Promotor/a d’obres de construcció i del Coordinador/a de seguretat i salut. Aquests professionals han de tenir formació específica en prevenció de riscos laborals per garantir unes condicions de treball segures a en l’àmbit de la construcció.
-
2010-2020
Una construcció respectuosa amb el medi ambient
La construcció sostenible és clau en la lluita contra el canvi climàtic, ja que s’estima que el sector produeix el 40% de les emissions de C02 i el 35% del consum global d’energia.
AvençConstrucció sostenible
ImpacteReciclatge professional en clau de sostenibilitat2010-2020
Avenç
Construcció sostenible
Algunes mesures per reduir l’impacte ambiental són els materials reciclats o reciclables, els sistemes de climatització per millorar l’eficiència energètica, les energies renovables o l’adequada gestió dels residus.
Impacte
Reciclatge professional en clau de sostenibilitat
D’una banda, els professionals dedicats a la definició i l’execució de l’obra han d’incorporar criteris de sostenibilitat i aprendre a treballar amb noves tècniques i materials. D’una altra, apareixen noves professions especialitzades, com el/la Tècnic/a d’obra i construcció en fusta, el/la Tècnic projectista de construcció modular o el/la Tècnic/a de gestió ambiental en obres.
-
2020 – Futur
Les ciutats del futur són intel·ligents
Una de les principals tendències del sector són les Smart Cities: ciutats que milloren l’eficiència de les xarxes i els serveis urbans tradicionals mitjançant solucions digitals.
AvençSmart Cities
ImpactePerfils tècnics i híbrids2020 – Futur
Avenç
Smart Cities
Inclouen xarxes de transport urbà més connectades, sistemes eficients d’il·luminació i climatització, una administració municipal més interactiva i receptiva, i, en general, vetllen per satisfer les necessitats d’una població creixent i diversa.
Impacte
Perfils tècnics i híbrids
Quant a l’ocupació del sector, el desenvolupament de ciutats intel·ligents requereix la implicació de professionals altament tecnificats i promou l’aparició d’ocupacions híbrides, que combinen competències tradicionals de la construcció i els serveis urbans amb altres relacionades amb les noves tecnologies o amb l’Economia Verda i Circular.