TIC
Evolució i canvi tecnològic
-
1950
El naixement de la computació moderna
Tot i que l’origen es remunta al teler de Jacquard de 1801, el primer ordinador d’ús empresarial, l’UNIVAC, es va comercialitzar als Estats Units el 1951.
AvençLlenguatges de programació
ImpacteAlta qualificació per a una nova disciplina1950
Avenç
Llenguatges de programació
La programació, tal com la coneixem avui dia, va sorgir a finals dels anys 1940 amb la invenció del Plankalkül, per l’alemany Konrad Zuse. Un llenguatge que permetia definir procediments per a fer càlculs o bases de dades estructurades.
Impacte
Alta qualificació per a una nova disciplina
Fins a la primera meitat del segle XX, les TIC s’apliquen només dins l’àmbit militar. En ser un camp poc desenvolupat, l’activitat predominant és la recerca i hi treballen perfils altament qualificats, principalment científics amb titulacions en matemàtiques, estadística, enginyeria tècnica o enginyeria mecànica.
-
1960 - 1970
Els orígens d’Internet
Sota el context de la guerra freda i amb l’objectiu d’aconseguir un sistema de comunicacions immune a atacs externs, neix Arpanet, precedent de la futura Internet.
AvençOrdinadors en xarxa
ImpacteInvestigació computacional i impuls acadèmic1960 - 1970
Avenç
Ordinadors en xarxa
En 1969 gràcies al finançament del ministeri de defensa nord-americà i dins del projecte ARPANET (Xarxa de l’Agència de Projectes d’Investigació Avançada), es realitza la primera connexió entre ordinadors ubicats a les universitats d’UCLA i Standford. El missatge simplement contenia la paraula “login”.
Impacte
Investigació computacional i impuls acadèmic
Encara que l’origen fos militar, el desenvolupament d’Internet va ser possible gràcies al treball de més de 200 investigadors/es universitaris de centres pioners com el MIT, el National Physics Laboratory i la Rand Corporation, amb formació en ciències de computació, programació o enginyeria. Una xarxa que es va expandir amb la suma de més científics/ques i centres.
-
1970 - 1980
La revolució de la informació
Sorgeix el terme tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), en referència a la transmissió de dades entre computadors i els programes que ho fan possible.
AvençProgramari d’oficina
ImpactePerfils en manteniment i programació1970 - 1980
Avenç
Programari d’oficina
La ràpida evolució dels primers ordinadors va donar pas a una generació de dispositius que podien utilitzar persones no especialitzades. Els ordinadors comercials dels anys 70 ja tenien pantalla, teclat, interfície gràfica i incorporaven programari d’oficina, com fulls de càlcul i processadors de textos.
Impacte
Perfils en manteniment i programació
Amb la irrupció de les TIC i els ordinadors com a eina de treball central, apareixen professionals de manteniment d’equips i programari i es creen departaments d’informàtica a les empreses. També es desenvolupen llenguatges de programació específics per la gestió de bases de dades o la creació de programari, donant lloc a l’especialització de programadors/es.
-
1980 - 1990
La popularització dels ordinadors
L’aparició dels ordinadors personals permet al públic general accedir a les noves tecnologies, mentre que en paral·lel, augmenta la seva funcionalitat i capacitat.
AvençPersonal Computer
ImpacteFormació universitària específica1980 - 1990
Avenç
Personal Computer
Es produeixen ordinadors en massa i a cost assequible, concretament els models Apple II, el TRS-80 i el Personal Electronic Transactor. Eren ordinadors amb una memòria limitada però més econòmics que els models utilitzats a grans empreses, facilitant la seva adquisició per part de petites empreses, centres educatius i domicilis particulars.
Impacte
Formació universitària específica
L’èxit dels ordinadors va desencadenar una guerra comercial i l’arribada d’una onada de nous fabricants que oferien clons del PC més potent i econòmic fins aleshores (l’IBM Personal Computer). En aquest context, les empreses demandaven personal amb coneixement de processament de dades i programació. Per això, les universitats van començar a oferir cursos específics.
-
1990 - 2000
La universalització de l’accés a Internet
Al 1990 Internet surt de l’àmbit de recerca i universitari i es crea la World Wide Web (WWW), una xarxa global interconnectada i accessible per a tothom.
AvençWorld Wide Web
ImpacteOcupacions vinculades al web1990 - 2000
Avenç
World Wide Web
El 1989 el científic Tim Berners-Lee crea la WWW, un sistema interconnectat de webs públiques basat en tres components: el llenguatge HTML, les adreces URL i el protocol HTTP. La clau de la seva ràpida expansió és que Berners-Lee fa el codi públic i lliure de drets l’any 1993, permetent accedir a qualsevol persona de manera gratuïta i sense permisos.
Impacte
Ocupacions vinculades al web
Si al 1993 només hi havia 100 pàgines web, al 1997 ja hi havia més de 200.000. Així, aquesta ràpida expansió va donar peu a l’aparició de professions relacionades amb la creació de pàgines web com ara: disseny gràfic, maquetació web, animació web, programació web, arquitectura de la informació o d’altres relacionades amb la publicitat i gestió del màrqueting digital.
-
2000 - 2010
Serveis informàtics i infraestructures virtuals
L’aparició del núvol permet externalitzar infraestructures (IaaS), plataformes (PaaS), programari (SaaS) o serveis informàtics, pagant únicament per l’ús i reduint costos.
AvençEl núvol
ImpacteLa computació en núvol2000 - 2010
Avenç
El núvol
L’expansió de les TIC va agilitzar molts processos empresarials, però també va comportar uns costos de manteniment de dades i servidors. Per això l’èxit del núvol estava assegurat, ja que facilita accedir a servidors virtuals, fer servir programari sense instal·lació o veure continguts a plataformes d’streaming sense descarregar-los.
Impacte
La computació en núvol
Actualment, moltes empreses depenen del núvol. Això ha transformat perfils professionals, com els vinculats al desenvolupament de programari o anàlisis de dades, que han hagut d’aprendre a treballar en un entorn virtual i ha generat nous perfils específics, com l’Administrador/a en núvol, l’Analista de Seguretat en núvol o l’Enginyer/a en núvol.
-
2010 - Futur
Innovació i acceleració digital
El ritme d’innovació tecnològica s’ha accelerat i s’ha estès a la totalitat de sectors econòmics, que incorporen la digitalització i aplicació de les TIC.
AvençTecnologies emergents
ImpacteRequalificació i professionals híbrids2010 - Futur
Avenç
Tecnologies emergents
Són moltes les tecnologies que s’incorporen al sector TIC. Entre les de més impacte destaquen la Intel·ligència artificial, la realitat virtual, la computació quàntica, l’Internet de les Coses, la ciència de les dades, el 5G o el Blockchain. Cadascuna d’elles amb gran capacitat de ser aplicada transversalment a varietat d’àmbits.
Impacte
Requalificació i professionals híbrids
Les TIC tenen un gran potencial d’ocupació, però la incorporació de noves tecnologies farà necessària la requalificació professional constant i el treball dins equips interdisciplinaris, on estaran especialment valorats els perfils híbrids, que reuneixen coneixements de diverses disciplines i facilitaran l’aplicació de les TIC a diferents àrees.