Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Descripció

L'advocat/ada penal és el professional que exerceix el dret penal i actua en una causa davant d'un tribunal, representant i defensant els interessos d'una o diverses persones que denuncien o que estan imputades en un procediment penal (actes que conformen un procediment judicial), i en garanteix la seva defensa.


El dret penal abasta el conjunt de conductes tipificades com a delicte o falta al Codi Penal, com per exemple: delictes contra l'administració pública, com ara el tràfic d'influències; delictes econòmics, com ara el blanqueig de diners; o delictes contra les persones, com ara l'homicidi.


L'advocat penal pot ser particular o de "part", quan el designa i paga un client, o d'"ofici", quan el designa el Col·legi d'advocats i és gratuït per la persona a qui defensa.


Els advocats penals acostumen a treballar en bufets d'advocats com a professionals per compte propi.

Tasques

Les principals tasques que duu a terme un/a advocat/ada penal són:
  • Assistència i assessorament al client durant totes les fases i actes del procediment penal: inici, denúncia/querella, investigació/instrucció, imputació, acusació, sentència i compliment de sentència. Aquesta tasca inclou l'assistència al client durant el judici, si és el cas.
  • Cerca de la interpretació més favorable i justa de la llei pels interessos del seu client.
  • Sol·licitud de la cerca de proves i presentació dels recursos necessaris conforme a l'ordenament jurídic, en defensa dels interessos del seu client.
  • Elaboració de dictàmens penals especialitzats: resolucions penals, i posicions sobre una hipòtesi en particular.
  • Redacció de documentació penal: informes tècnics jurídics, respostes a notificacions, recursos, instàncies penals del judici, contractes, sol·licituds o querelles.


Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE