Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Analista de Microbiologia, Tècnic/a en Microbiologia d'Aliments

Descripció

L'analista de Microbiologia d'Aliments és el/la professional que mitjançant tècniques i aparells específics detecta, controla i defineix la tipologia d'un o més microorganismes presents en un aliment, ja sigui una matèria primera, un producte semielaborat o un producte final. Els anàlisis es fan per definir un aliment (microorganismes vius en un iogurt), per mantenir unes característiques determinades d'un producte (llevats per realitzar la fermentació del vi), per garantir la seguretat alimentària d'una manera preventiva (control de microorganismes patogens en un producte acabat) o per saber les causes d'una toxiinfecció alimentària.

Tasques

 • És responsable de la identificació i conservació òptima de la mostra abans de realitzar l'analítica; i en alguns casos, també d'obtenir la pròpia mostra.
 • Garanteix que es segueix el procediment analític específic per cada anàlisi i producte. Normalment en els laboratoris ja tenen definits els procediments, moltes vegades certificats, segons els estàndards aplicables (legislació i/o procediments establerts per organismes científics).
 • Fa els tractaments previs a la mostra (trituració, dilució, etc.) per poder analitzar-la.
 • Sembra en medi líquid o sòlid utilitzant el material adequat (pipetes, útils per a la sembra), desinfecta el material després de cadascuna de les sembres (per esterilitzar els instruments metàl·lics s'utilitza la flama de gas) i replica aquestes sembres en diferents medis de cultiu per a major representativitat de l'anàlisi.
 • Llegeix els resultats i decideix, depenent de si la lectura és positiva o negativa, si es segueix amb el procediment quan el protocol d'anàlisi ho estableix.
 • Defineix els resultats i els plasma al butlletí d'anàlisi (en paper o digital) per poder transmetre'ls al client que ha encarregat l'analítica.
 • Realitza les tasques necessàries per mantenir els microorganismes que s'utilitzen com indicadors o com cultius mare en bon estat.
 • Corrobora que els microorganismes, en el cas que s'utilitzin per la fabricació del seu producte (vi, pa, iogurt), són els correctes.
 • Té cura de tot el material del laboratori; i es responsabilitza de la neteja, del manteniment en bones condicions, i sobretot, de la correcta desinfecció de tot el material reutilitzable i dels medis de cultiu.
 • Fa inventari del material fungible i les comandes per reposar-lo.
 • Realitza els procediments de seguretat per calibrar els instruments i assegura els protocols. Participa en processos calibratge i validació entre laboratoris.
 • Manté les precaucions de seguretat laboral a la seva feina diària.


Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE