Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Auxiliar químic de disseny.

Descripció

Tradicionalment, la feina dels perfumers i els cosmetòlegs s'ha basat en l'anàlisi sensorial i en el seu coneixement de les matèries primeres i cossos aromàtics, en funció de la seva subjectivitat i experiència. L'augment de la demanda, les estrictes normes d'identificació de riscos potencials i l'exigència dels consumidors per conèixer la fórmula dels productes que utilitzen, suposen la necessitat d'aplicar els nous avanços científics als processos de fabricació. El desenvolupament de l'anàlisi instrumental, principalment de la microextracció en fase sòlida (SPME), les tècniques cromatogràfiques i els sensors electrònics, ha permès investigar a fons la composició dels perfums i cosmètics i conèixer els responsables dels seus efectes. En aquest context, els analistes de disseny donen suport als professionals creatius, realitzen la identificació i la quantificació dels components de les diferents formulacions realitzades i ajuda a ajustar el producte final amb la interpretació dels resultats. La seva tasca pertany al departament d'investigació analítica, que existeix a la majoria d'empreses de perfumeria i cosmètica, i també intervé en la realització d'anàlisis i assaigs físics, químics i microbiològics de mostres procedents de control de qualitat, producció o estudis de registre, a més de col·laborar en el desenvolupament i la millora dels mètodes analítics per reduir el temps de resposta o augmentar la qualitat dels resultats.

Tasques

 • Selecciona els equips de laboratori i els instruments necessaris per a la realització dels assaigs.
 • Coneix els diferents mètodes oficials i procediments normalitzats de treball que s'utilitzen al laboratori.
 • Pot preparar solucions químiques per utilitzar-les en el processament de materials, seguint fórmules estàndard o procediments experimentals.
 • Realitza assaigs químics i físics al laboratori de les matèries primeres que s'han d'utilitzar (naturals o artificials) segons procediments normalitzats i instruccions de feina i analitza les dades recollides.
 • Utilitza mètodes de separació físics o químics per aconseguir l'aïllament dels principis actius d'un cos aromàtic o substància amb efectes cosmètics.
 • Analitza de manera rutinària i especialitzada els productes obtinguts pels perfumers o cosmetòlegs mitjançant la utilització de tècniques espectroscòpiques i cromatogràfiques, sobretot cromatografia de gasos o líquids amb acoblament a espectrometria de masses. Determina l'estabilitat, la puresa i el contingut químic dels productes, entre altres característiques.
 • Manté la documentació i els registres del laboratori associats amb l'anàlisi de mostres i assaigs realitzats i introdueix totes les dades al sistema informàtic.
 • Avalua la composició dels productes aromàtics per seleccionar els estàndards de producció i assegurar la feina posterior d'ajustament de formulació i acabat.
 • Revisa les característiques dels lots obtinguts per assegurar el compliment de les fórmules aconseguides pels especialistes perfumers o cosmetòlegs.
 • Assegura la qualitat dels resultats obtinguts per a totes les mostres assajades o analitzades, tant en el procediment previ de formulació com en el producte acabat a escala industrial.
 • Realitza la neteja i el manteniment rutinari dels instruments, optimitza el funcionament dels equips de manera diària i resol els problemes que apareixen en el seu funcionament.
 • Treballa sota la direcció del seu supervisor en la millora i la validació dels procediments analítics, formació d'altres empleats i recerca de nous instruments o mètodes.


Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE