Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Descripció

El professional que assisteix víctimes i familiars d'accidents, treballa amb estreta col·laboració amb els equips d'emergència, com poden ser bombers, policies o personal sanitari, i actua sobre tres nivells de víctimes: les víctimes primàries (implicades directament en l'emergència o accident), les víctimes secundàries (persones properes a les víctimes primàries, com poden ser els familiars) i les víctimes terciàries (grups que actuen davant l'emergència: policies, bombers, metges, etc).

És una ocupació que normalment s'exerceix des d'empreses especialitzades contractades per l'Administració o directament des de l'Administració que hi col·labora, ja que requereix la seva supervisió, perquè utilitza els recursos públics i actua en el moment de l'emergència.

Tasques

  • Assisteix psicològicament la víctima, tant d'accidents de trànsit com de situacions d'emergència, quan hi ha una afectació psicològica i física.
  • Realitza una acció preventiva per evitar la cronificació del xoc que ha patit la víctima. L'assistència a les víctimes es fa en el mateix moment de l'emergència. Per tant, el responsable de l'assistència immediata a les víctimes també dóna pas, si cal, a una assistència contínua per part de la xarxa pública d'assistència sanitària (ingrés en centre hospitalari, per exemple). D'aquesta manera, es garanteix la continuïtat tant en l'atenció a la víctima com en el tractament mèdic posterior. D'aquesta manera també s'evita la cronificació de la malaltia o millora de la qualitat de vida, ja que s'actua des d'un primer moment, i llavors l'atenció mèdica té menys durada i és menys costosa.
  • Fa un seguiment de l'evolució de la víctima, si ha estat hospitalitzada. Es requereix el seguiment quan l'hospital no disposa d'un equip mèdic especialitzat que el pugui dur a terme.
  • Realitza tasques de mediació en conflictes. Molts cops, en situacions d'emergència, es requereix un procés de mediació amb les persones que estan involucrades en l'emergència, com poden ser els casos de suïcidi, on, de vegades, cal una persona que faci una mediació entre la persona en perill i els equips d'emergència.
  • Du a terme una investigació. Amb la investigació avalua l'estat de la víctima, analitza com s'ha actuat per tal de millorar el model d'intervenció, i també per millorar les tècniques que s'utilitzen en els tractaments.


Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE