Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Tècnic/a d'atenció especialitzada per a malalts d'Alzheimer i altres demències

Descripció

El cuidador de malalts d'Alzheimer realitza accions dirigides a la preservació de l'autosuficiència funcional, mental i social de persones que es troben en període d'envelliment, i que també pateixen algun tipus de demència.

La demència és una síndrome clínica orgànica caracteritzada per una disminució adquirida, generalment gradual i progressiva, de les funcions intel·lectuals (memòria, orientació temps-espai, comportament, llenguatge, etc.), de manera que interfereix en les activitats socials de la persona, però sense alteració del seu estat de consciència.

Aquest perfil ocupacional té com a objectiu reduir les discapacitats mitjançant mesures preventives, assistencials i rehabilitadores.

Tasques

 • Prepara, posa en pràctica i avalua activitats dirigides a promoure l'autonomia del pacient i a alentir l'evolució de les discapacitats associades (físiques -fractures, artrosi, etc.-; sensorials -agudesa visual, sordesa, etc.-; mental -ansietat, insomni, etc.-, i social -dèficit de socialització-).
  Treballa la memòria episòdica, semàntica i conductual de la persona (per contrarestar les pèrdues de memòria).
  Realitza exercicis de moviments voluntaris (per contrarestar apràxies).
  Estimula la capacitat de parla i de comunicació a través del llenguatge (per contrarestar afàsies).
  Afavoreix el reconeixement d'objectes (per contrarestar agnòsies).
  Intervé en els trastorns de personalitat i de comportament del pacient (passeigs erràtics, desorientació en l'espai i el temps, agressivitat, incontinència, etc.).
  Treballa el pensament abstracte del pacient i la capacitat de concentració.
 • Optimitza els factors exògens del pacient (condicions de vida, etc.).
  Promou l'orientació del pacient en el seu entorn físic i social, i evita els canvis.
  Assessora en les condicions de seguretat personal en l'entorn físic (prevenció d'accidents, etc.).
  Controla l'alimentació del pacient (hàbits, administració de líquids, dieta equilibrada i variada, rica en proteïnes i fibra, moderació de la ingesta de begudes alcohòliques, etc.).
 • Participa en el diagnòstic diferencial bàsic i fa el seguiment de l'evolució de la demència, el procés i el grau de dependència del pacient.
  Examina l'estat físic i mental del pacient i identifica els símptomes clínics.
  Du el control dels factors de risc (cardiovasculars, etc.) i, en cas de tractament farmacològic, supervisa l'administració de medicaments.
  Informa adequadament al pacient del trastorn que pateix.
  Deriva el pacient a d'altres professionals, si s'escau.
 • Realitza tasques d'orientació i suport a la família o l'entorn més pròxim del pacient.
  Dóna informació a la família sobre la malaltia, la seva evolució, les seves complicacions i les situacions emocionals que comporten.
  Implica la família en el tractament.
  Assessora a la família sobre els recursos existents i els aspectes legals bàsics (declaració d'incapacitat, tramitació d'ajudes econòmiques, retirada del carnet de conduir, etc.).
  Promou la participació dels familiars a grups d'autoajuda.
 • Coordina els serveis i els recursos, ja siguin personals, familiars o socials (treballadors familiars, centres de dia, grups d'autoajuda, voluntaris, etc.) com sanitaris (equips d'atenció primària, hospital de dia, recursos sociosanitaris).


Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE