Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Escenògraf/a; Dissenyador/a d'escenografìes

Descripció

L'escenògraf o dissenyador d'espais escènics dissenya i realitza les escenes que formen part d'una representació teatral o qualsevol altre esdeveniment en viu o enregistrat, que requereixi la creació d'un espai amb una ambientació o clima determinats.

Aquestes escenes les definirà arquitectònicament amb els decorats, el mobiliari, la il·luminació que correspon, els efectes visuals, etc.

Exemples clars on s'utilitza escenografia poden ser, a part del teatre, una desfilada de moda, una sèrie televisiva, un anunci, un espectacle al carrer, el llençament d'un nou producte, un acte de relacions públiques, etc.

L'escenògraf té una formació que li permet en alguns casos desenvolupar, a més a més, tasques de figurinista i il·luminador.

Tasques

 • Analitza l'obra o esdeveniment a escenificar i realitza una recerca.
  A partir de les pautes marcades pel director, l'escenògraf estudia l'obra o esdeveniment que ha d'escenificar, es documenta, i es planteja quins són els actes o parts que hauran de tenir escenografies diferents o variacions. Haurà de tenir clara la naturalesa de l'espectacle, els personatges- actors, els requisits de mobilitat i espai, la decoració, l'ambientació en general, i quin tipus d'il·luminació s'haurà de treballar, així com també el vestuari.
 • Dissenya les escenografies de l'esdeveniment i les parts principals.
  Realitza gràficament una proposta de l'escenografia, ja sigui per ordinador en 3D o a través de maquetes volumètriques. Un cop aprovada la idea o avantprojecte, desenvolupa el projecte amb tot detall, fins al disseny del mobiliari si escau, amb la finalitat de poder passar a la fase de producció.
 • Coordina i gestiona la realització dels diferents decorats.
  S'encarrega de supervisar la realització correcta de l'escena o escenes, que s'acostuma a subcontractar externament a diversos especialistes.
 • Col·labora estretament amb el figurinista i il·luminador d'escena.
  Col·labora amb el figurinista per cercar una coherència estètica i ambiental adient, així com amb l'il·luminador que ha de desenvolupar l'ambient de llum requerit per l'escenografia.
 • Gestiona l'escenificació.
  Aquesta és la part més rellevant de la seva feina: la posada en escena real amb tots els involucrats, la prova prèvia per validar el projecte d'escenografia. En aquesta escenificació s'impliquen tots els professionals de l'espectacle: actors, vestuari definitiu, il·luminació, so, etc.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE