Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Dissenyador/a gràfic/a especialista en imatge corporativa

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Descripció

El dissenyador gràfic especialista en imatge corporativa s'encarrega de dissenyar tots els elements que permetran construir o modificar la imatge d'una empresa o institució.

Aquests elements van des dels signes corporatius de l'empresa (símbol, logotip i colors) fins a tots els suports gràfics, digitals i físics que necessiti l'empresa per comunicar-se o transmetre la seva imatge, ja sigui per al personal intern com per als diferents públics externs a l'empresa, com poden ser els clients, proveïdors, col·laboradors, administració pública, premsa, etc.

Exemples de suports de la imatge corporativa poden ser la papereria administrativa, els suports comercials impresos (catàlegs, tarifes, etc.), digitals o audiovisuals (web, CD, DVD, vídeos), així com el material dels treballadors (uniformes, vehicles, etc.) i el material promocional.

Aquests elements gràfics, conjuntament amb la comunicació que realitzi l'empresa (publicitat i relacions públiques) i el seu comportament en el mercat, crearan la identitat de l'empresa.

La imatge corporativa de l'empresa, la seva comunicació i el seu comportament en el mercat crearan finalment la seva identitat empresarial.

Tasques

 • Analitza l'empresa i la seva imatge actual.
  Tot programa de creació d'una imatge corporativa requereix una fase d'investigació i anàlisi de la imatge actual de l'empresa, ja no només del disseny (diagnòstic de disseny) sinó dels valors intangibles de l'empresa com pot ser, per exemple, el seu posicionament. S'ha de tenir molt clar si el projecte és de creació d'una nova imatge (llençament d'una empresa nova), si és un redisseny (una actualització) o un canvi d'imatge radical de la imatge existent (per un canvi d'activitat, fusió corporativa, etc.).
  El dissenyador, abans de començar la seva tasca, ha de tenir clara i definida la imatge a construir en un brífing habitualment elaborat o bé pel director de màrqueting o de comunicació de l'empresa o bé per la mateixa direcció general. S'han d'haver esbrinat i descrit aspectes com quina és la cultura corporativa, la imatge de l'empresa per als treballadors, la imatge que es té externament i la desitjada per la direcció, quina imatge transmet la competència i quins són els possibles valors diferenciadors.
 • Dissenya una o diverses propostes gràfiques (avantprojecte i projecte).
  A partir del brífing del projecte, el dissenyador proposa diverses vies creatives dels signes corporatius de l'empresa, la seva aplicació a diferents suports administratius i alguns exemples també de com serien els suports comercials bàsics, tipus catàlegs.
  Un cop escollida la via creativa més adient, la desenvolupa en tots els elements de comunicació de l'empresa.
  Posteriorment, un cop aprovats tots els elements, el professional, personalment o amb un tècnic en preproducció gràfica prepara el material per fer les proves de producció.
 • Coordina la preproducció i producció del projecte amb els proveïdors.
  Supervisa individualment o conjuntament amb el tècnic de preproducció l'elaboració del material final per a la producció dels diferents suports de la imatge.
 • Realitza el manual d'imatge corporativa.
  La creació d'una imatge corporativa requereix la realització d'un manual. No obstant, això no sempre es realitza, encara que es recomanable fer-ne un de breu perquè l'empresa tingui unes pautes i unes normes definides de com desenvolupar qualsevol element gràfic de comunicació. D'aquesta manera, no es perd la identitat creada.
  Aquest és un punt important ja que, moltes vegades, després de realitzar els projectes corporatius, la gestió interna deficient de la imatge i comunicació de l'empresa fa que es desvirtuï aquesta imatge.
 • Gestiona la relació amb el client.
  Depenent de l'estructura de la seva empresa, el dissenyador gràfic tindrà una relació amb el client per a recollir l'encàrrec, definir el brífing de disseny, presentar l'avantprojecte i projecte de disseny i fer el seguiment de la producció.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE