Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Dissenyador/a industrial de mobiliari i il·luminació

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Dissenyador/a de mobles i llums

Descripció

El dissenyador industrial especialista en mobiliari i il·luminació s'encarrega de dissenyar i desenvolupar tècnicament qualsevol producte relacionat amb el mobiliari i la il·luminació domèstica, de col·lectivitats, tècnica i urbana. Productes que podríem classificar en dues categories, els més estètics i formals per a l'ús domèstic, i els més racionals i tècnics dedicats a col·lectivitats o zones urbanes.

Tasques

 • Anàlisi del projecte, l'empresa i el mercat.
  Abans d'iniciar el projecte, el dissenyador analitza el brífing o document on s'especifiquen els objectius de disseny, el posicionament del producte i del client i, per últim, l'usuari i la competència més directa.
  En aquesta fase, el dissenyador, conjuntament amb l'empresa o consultories externes, pot realitzar estudis previs a l'avantprojecte que permetin crear un entorn de més innovació, estudis de tendències, de tecnologies, d'usabilitat, d'ergonomia, de la llum, d'hàbits d'ús, etc.
  El sector del mobiliari i il·luminació està força saturat amb bastants fabricants i llançaments constants, això fa que el dissenyador que treballa en aquest mercat, tingui un alt coneixement del que existeix i requereix per tant d'una bona definició del projecte per a poder aconseguir productes diferenciats. Si l'encàrrec és purament estilístic, quin estil o imatge es vol aconseguir, si el projecte pretén ser innovador tecnològicament, o si és vol innovar amb noves funcions i usos, serien alguns dels possibles objectius de disseny.
 • Avantprojecte de disseny o elaboració de les primeres hipòtesis.
  El dissenyador realitza diverses propostes creatives formals i estètiques segons els renders en 3D.
  Presenta alguns detalls tècnics per mostrar les novetats tècniques o la viabilitat constructiva, com també plànols acotats amb mides generals per poder explicar millor l'avantprojecte.
  A més a més, selecciona i proposa materials i acabats. Algunes vegades si el brífing o definició de l'encàrrec ha estat molt obert o poc definit, l'avantprojecte requereix uns plafons o transparències d'imatges suggeridors de l'estil o ambient a que respon el producte que es presenta. Imatges d'estils de vida, marques reconegudes amb el mateix posicionament, etc., poden donar a entendre el segment de mercat al qual va dirigit el producte que es presenta.
 • Projecte de disseny.
  Un cop s'ha seleccionat la via sobre la qual es treballarà, introdueix els possibles retocs i desenvolupa el projecte tècnic.
  En aquesta fase el material que s'acostuma a lliurar són plànols de detall i conjunt, una memòria tècnica constructiva i maquetes de volum, si fossin necessàries.
 • Seguiment de la industrialització del projecte.
  Realitza el seguiment de la industrialització i la presèrie (si existeix), soluciona i realitza els possibles canvis que puguin aparèixer.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE