Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Dissenyador/a d'automòbil

Descripció

El dissenyador industrial especialista en transport s'encarrega de dissenyar i desenvolupar tècnicament productes relacionats amb el transport de persones o mercaderies. En particular, en la indústria de l'automoció els projectes solen ser tan complexos que s'acostuma a subdividir les feines pel disseny d'exteriors, interiors i acabats.

El disseny de cotxes, motocicletes, autocars o autobusos, trens, bicicletes o parts d'aquells es realitza des de sectors de gran volum i amb una tecnologia tan específica que requereix dissenyadors especialistes.

Aquest especialista haurà de profunditzar en sistemes constructius, materials, aerodinamisme, ergonomia i confort, medi ambient i sostenibilitat i altres aspectes específics del sector.

Tasques

 • Anàlisi del projecte, l'empresa i el mercat.
  Abans d'iniciar el projecte, el dissenyador analitza el brífing o document on s'especifiquen els objectius de disseny, el posicionament del producte i de l'empresa i, per últim, l'usuari i la competència més directa.
  En aquest sector, el del transport, el dissenyador pot desenvolupar un component del vehicle o la seva totalitat. Com que les inversions en aquests productes són molt elevades, molts cops el projecte a realitzar es centra en com modificar parcialment, millorar o realitzar versions del producte per allargar el seu cicle de vida, i així rendibilitzar les inversions ja realitzades.
  El dissenyador ha de conèixer molt bé les tendències i estudiar les últimes novetats en el segment de producte que està treballant.
  Si la informació aportada en el brífing per l'empresa és suficient i els objectius són molt clars, el dissenyador passa a la fase de l'avantprojecte de disseny. Si per contra no està clar, el dissenyador, conjuntament amb l'empresa o consultories externes, pot realitzar estudis previs a l'avantprojecte que permetin crear un entorn més innovador, estudis de tendències, de tecnologies, d'usabilitat, d'ergonomia, d'hàbits d'ús, etc.
 • Avantprojecte de disseny o elaboració de les primeres hipòtesis.
  El dissenyador presenta diferents propostes de disseny, habitualment de concepte i forma, amb una idea de materials i acabats i uns primers conceptes tècnics, si el projecte ho requereix.
  Un cop selecciona la proposta conceptual, el dissenyador la desenvolupa en una segona fase de l'avantprojecte entrant més en detall. Els materials que s'utilitzaran per a la presentació seran, principalment, il·lustracions, renders en 3D i plànols acotats amb mides generals.
 • Projecte de disseny.
  Seleccionada i aprovada la idea definitiva, el dissenyador realitza els possibles retocs i desenvolupa el projecte tècnic.
  En aquesta fase, el material que s'acostuma a lliurar són plànols de detall i conjunt, una memòria tècnica constructiva i maquetes de volum a escala, si fossin necessàries. Aquestes maquetes les acostuma a realitzar un dissenyador especialista per a aquest tipus de productes.
  Seguiment de la industrialització del projecte. Realitza el seguiment de la industrialització, i soluciona i realitza els possibles canvis que puguin aparèixer.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE