Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Descripció

El dissenyador industrial especialista en ergonomia detecta i realitza projectes de disseny industrial, principalment correctius, amb la finalitat de millorar els productes o espais als usuaris. Els projectes són el resultat de l'observació de l'individu en interacció o ús amb aquests productes i espais, i de la detecció d'unes deficiències clares, especialment, en la seva vessant més biomecànica i de la salut personal.

Els sectors de major aplicació d'aquest tipus d'especialista són en el món laboral (equipaments relacionats amb el treball, aspectes mediambientals de llum, so, etc.), en la informàtica (hardware i software), en el transport i automoció i per últim en àmbits clínico-sanitaris i domèstics.

Degut a la llei del 1995 sobre Higiene i Salut Laboral, han aparegut llocs de treball amb el nom de Responsable de Seguretat i Higiene Laboral, on la seva tasca és prevenir, corregir i adequar els llocs i sistemes de treball als treballadors de les empreses.

Aquest professional pot ser o no dissenyador industrial. En el cas de ser-ho podrà abordar projectes de millora de productes o maquinàries, sinó haurà de subcontractar aquest perfil per solucionar les deficiències que pugui trobar en els llocs de treball, ja siguin amb les eines de treball com en els espais.

Tasques

 • Realitza un anàlisi/diagnòstic del problema.
  Investiga i aprofundeix mitjançant tècniques qualitatives, les deficiències d'un producte o un espai i les seves causes. Parteix de les molèsties detectades en les persones amb contacte amb un producte, dels rendiments no satisfactoris, etc.
 • Defineix el projecte.
  Un cop investigades les deficiències i detectades les seves causes, defineix la millora del projecte del producte o espai amb unes actuacions concretes. Defineix una sèrie de canvis en formes, prestacions, colors, textures, olors, etc.
 • Realitza l'avantprojecte de disseny.
  El dissenyador proposa diversos eixos creatius amb diferents vistes del producte, selecciona i mostra diferents materials i acabats i elabora uns primers conceptes tècnics, si el producte ho requereix. Els materials que utilitza per a la presentació són il·lustracions, renders en 3D i plànols acotats amb mides generals, i tot el material suficient per a la definició de les idees creatives.
 • Desenvolupa el projecte de disseny.
  Un cop se selecciona la via sobre la qual es treballarà, introdueix els possibles retocs i desenvolupa el projecte tècnic, habitualment formant equip amb altres professionals, com poden ser enginyers. En aquesta fase el material que s'acostuma a lliurar són plànols de detall i conjunt, una memòria tècnica constructiva i maquetes de volum, si fossin necessàries.
 • Fa el seguiment de la industrialització del projecte.
  L'equip de disseny realitza el seguiment de la industralització, i gestiona i realitza els possibles canvis que puguin aparèixer.
 • Avalua i valora el projecte.
  Un cop finalitzat el projecte i amb el producte en ús, acostuma a realitzar una avaluació del resultat per valorar-ne la seva eficàcia i millora.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE