Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Educador/a amb dofins. Terapeuta amb dofins.

Descripció

El delfinoterapeuta dissenya, elabora i posa en pràctica activitats terapèutiques amb finalitats curatives, basades en la interacció amb els dofins, com a mètode i instrument de treball per tal d'assolir millores en els processos de recuperació física, psíquica, sensorial i social de persones amb discapacitats (físiques, psíquiques o sensorials), ja sigui com activitats específiques, o bé com activitats complementàries en el marc d'un programa social o sanitari més genèric.

Tasques

 • Historitza la persona, o bé interpreta el seu diagnòstic, per tal d'establir el programa i dirigir específicament les sessions de delfinoteràpia a les àrees de planificació motora (fonamentalment mobilitat, equilibri i orientació espacial), comunicació i integració sensorial o social de les persones.
  Avalua la gravetat del problema de cada persona, especialment en les vessants fisiològiques, psicològiques i neurològiques, mitjançant la interpretació d'informes mèdics o informes tècnics, i amb l'ajut de proves o instruments de mesura que l'ajudin a concretar el diagnòstic de la persona.
  S'entrevista amb els familiars o altres professionals que es relacionen amb els seus usuaris, especialment si aquests són infants, per tal de coordinar la tasca terapèutica amb les persones de l'entorn de l'usuari.
  Calibra les possibilitats curatives de la delfinoteràpia, un cop delimitat el diagnòstic de l'usuari, i anota tota la informació recollida al seu historial.
 • Dissenya tot sol, o juntament amb altres professionals, un tractament i una teràpia personalitzades adients a la problemàtica o patologia de les persones, a fi i efecte de millorar els seus processos de rehabilitació física, psíquica, sensorial, comunicativa o social, i basant-se en el dofí i la seva interacció amb la persona, com a mètode i instrument de treball.
 • Selecciona el dofí més adient als exercicis i les activitats que es duran a terme amb la persona, per tal que la personalitat i les característiques físiques de l'animal s'adeqüin als objectius de la teràpia i a les característiques del seu usuari.
 • Acompanya els usuaris en el decurs de les sessions delfinoterapèutiques dins l'aquàrium, tot seguint les pautes dels exercicis seleccionats.
  Guia els moviments tridimensionals del dofí i la seva interacció amb l'usuari per tal d'aconseguir l'estimulació neuronal correcta a través del sonar de l'animal, que afecta el cicle de producció-recaptació dels neurotransmissors, així com tot el sistema hormonal.
  Assegura la correcta estimulació del múscul i les articulacions pel que fa a persones discapacitades, mitjançant exercicis de natació terapèutica acompanyats per dofins.
  Quan es tracta d'usuaris que pateixen patologies neurològiques i psíquiques, canalitza les emissions acústiques dels dofins per tal de combinar el potencial biosònic de l'animal amb exercicis de teràpia sacrocraneal, a fi i efecte de desbloquejar i reequilibrar els hemisferis cerebrals.
  Si es tracta de persones amb inadaptació social, aprofundeix en els aspectes relacionals, cognitius, comunicatius i afectius de la relació persona-dofí.
 • Analitza la resposta de l'usuari davant del dofí, i modifica les sessions delfinoterapèutiques en funció dels avenços que aconsegueixi.
  Efectua medicions, assistides o no assistides per ordinador, sobre els progressos detectats en els usuaris.
  Analitza l'eficàcia de la tasca terapèutica a través dels resultats de proves tècniques efectuades sobre l'usuari per altres professionals (electroencefalogrames, radiografies, ecografies, altres proves psicològiques, etc.).
 • Ensinistra adequadament els dofins a la seva cura, per tal que aquests puguin respondre correctament a les activitats terapèutiques programades.
 • Supervisa les activitats de cura i manteniment de dofins, equipaments i instal·lacions de piscines, aquàriums o delfinàriums, desenvolupades per altres professionals del centre de treball (personal de manteniment) responsables dels animals.
 • Realitza les tasques de control i seguiment tècnic dels dofins que té a la seva cura per tal de mantenir els animals en òptimes condicions de salut i estat físic.
 • Realitza les tasques de control i seguiment tècnic dels equips de treball, així com de les infraestructures i equipaments delfinoterapèutics per tal de mantenir-los en òptimes condicions de funcionament.


Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE