Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Dissenyador/a de so.
Enginyer/a de gravació.
Tècnic/a de so.

Descripció

L'enginyer/a de so és el/la professional que tracta i perfecciona el so (veu gravada, música i efectes sonors) de qualsevol gravació musical, producte audiovisual o espectacle en viu.

Aquest/a professional pot treballar dins la indústria musical en l'àmbit fonogràfic (música enregistrada) introduint efectes, millorant la claredat i definint el volum de cadascuna de les pistes musicals i instruments, en el control tècnic de programes radiofònics i en el control de so d'esdeveniments en directe com concerts i altres tipus d'espectacles Com per exemple les de teatre musical que ara està en auge.

També és, però, imprescindible dins el sector audiovisual (tant televisió com cinema), en què l'enginyer/a de so pren l'àudio de totes les càmeres i micròfons per mesclar-lo i modificar-lo per tal de millorar-lo i adaptar-lo al ritme de la imatge. També és qui incorpora la banda sonora i els efectes de so en pel·lícules, reportatges i sèries de televisió.

Tasques

 • Modula, transforma, tracta i perfecciona tot tipus de sons a través de la veu, la música i els efectes sonors, utilitzant com a eines programes informàtics sonors i musicals.
  Introdueix i enregistra sons sobre el suport informàtic amb programes d'edició d'àudio.
  Crea els efectes sonors que després integrarà al disc, programa, pel·lícula,...
 • Retoca i modifica les diferents fonts d'àudio del projecte en què treballa:
  Controla qualsevol input de so que anirà integrat al producte final (sons provinents dels diferents micros, instruments, efectes sonors, veus,...) i que variaran de forma molt significativa en funció de si és un disc, un programa en directe, un film o un espectacle en viu.
  Retoca i millora els sons de cadascuna de les pistes (de vegades en el propi directe i altres treballant-ho prèviament en estudi).
  Fa la seqüència del so segons la planificació preestablerta.
 • Edita l'àudio:
  Integra totes les fonts sonores perquè sonin com un conjunt i formin l'àudio del producte en què està treballant (veus directes, doblatges, bandes sonores de pel·lícules, efectes sonors, diferents instruments en un disc,...).
  Defineix la importància i intensitat de cadascun dels elements sonors.
 • Integra l'àudio en el suport de destí:
  Trasllada al suport o element de destí (joguina, joguina electrònica, joc interactiu, producte multimèdia, digital, producte audiovisual...) l'àudio integrat per tots els elements sonors amb els quals ha treballat.
  En el cas d'estar treballant sobre un suport audiovisual o multimèdia comprova que l'àudio lliga amb les imatges.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE