Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Tanatoesteticista, Tanatoestètic/a

Descripció

És el/la professional que aplica sobre la persona difunta un conjunt de tècniques estètiques que l'ajudin a recuperar, tant com sigui possible, la seva aparença natural anterior a la defunció. La tanatoestètica és una de les parts de la tanatopràxia, juntament amb la conservació i la restauració, i va lligada a aspectes relacionats amb la higiene i la presentació dels cossos, sense fer servir mètodes invasius ni quirúrgics. El principal objectiu és aconseguir una visió del cadàver el més agradable possible, evitant mostrar la degradació física, ja que és l'última imatge amb la qual es recordarà a la persona difunta.

Tasques

  • Assisteix i col·labora en tot moment amb el/la tanatopràctic/a, últim professional responsable del resultat en l'assistència als difunts.
  • S'encarrega de la preparació de la persona difunta des de que aquest entra al tanatori fins que s'exposa davant la família.
  • S'encarrega del la higiene mortuòria del cadàver: tancament de boca, tamponament, tancament de parpelles, rentat, afaitat, neteja d'ungles, pentinat, maquillatge, perfum, etc.
  • També executa el procés de vestit i presentació del difunt als i les familiars.
  • Ha de conèixer quins són els principals fenòmens cadavèrics que es donen a les hores posteriors a la mort, per saber com afrontar-los estèticament.
  • En funció del motiu de defunció, el treball estètic serà diferent. En casos de defuncions violentes utilitzarà tècniques de maquillatge per dissimular hematomes, ferides, cremades, etc.
  • Assisteix al/a la tanatopràctic/a en les fases de reconstrucció o restauració, si són necessàries.
  • A l'hora de finalitzar la seva feina, ha de tenir en compte les condicions de llum en les quals es presentarà el cadàver.
  • Gestiona els residus derivats de la preparació i el condicionament del cadàver.
  • Compleix un codi ètic pel qual s'ha de tractar a les persones difunts de manera rigurosa i humana. Ha de mostrar respecte absolut per tot tipus de creences, filosofies i costums.


Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE