Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Descripció

Aquest professional és expert en la tecnologia de Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG). L'especialista en SIG dissenya i manté aquest sistema, introdueix les dades indicades per l'usuari, que en molts casos es troben en formats diferents, i crea un mapa digital seguint aquestes indicacions. Per tant, ha de ser un professional amb un gran domini d'aquests sistemes informàtics i, al mateix temps, amb coneixements de cartografia, ja que haurà d'entendre els requeriments específics de l'usuari.

El SIG és una eina molt potent que facilita la presa de decisions a partir de l'emmagatzematge i el tractament integral d'una gran quantitat d'informació dispersa i diversa. Així, una de les prestacions més importants del SIG és que permet encreuar dades molt diferents (dades gràfiques, estadístiques, geològiques, etc.) de manera senzilla i facilitar, així, tant l'anàlisi com el càlcul de determinats indicadors.

El SIG descansa en una estructura pròxima a una base de dades amb informació geogràfica (dades alfanumèriques), que està associada per un identificador comú als objectes gràfics d'un mapa digital. Així, senyalant un objecte es coneixen els seus atributs i, inversament, generant una consulta contra un registre, es pot conèixer la seva localització en la representació cartogràfica.

El SIG separa la informació en diferents capes temàtiques i les emmagatzema, de forma independent, permetent treballar amb elles de manera ràpida i senzilla i facilitant al professional la possibilitat de relacionar la informació existent a través de la tipologia dels objectes, generant altres elements.

Els principals aspectes que pot resoldre un SIG són:

 • Localització: característiques d'un lloc concret.
 • Condició: compliment o no d'unes condicions imposades pel sistema.
 • Tendència: comparació entre situacions temporals o espacials diferents d'alguna característica.
 • Rutes: càlcul de rutes òptimes entre dos o més punts.
 • Pautes: detecció de pautes espacials.
 • Models: generació de models a partir de fenòmens o actuacions simulades.

Gràcies a la versalitat d'aquests sistemes d'informació geogràfica, el seu camp d'aplicació és molt ampli, i s'utilitza en molts àmbits com un component espacial. La seva aplicabilitat, de ben segur, es veurà ampliada a causa de l'evolució de les noves tecnologies.

Tasques

 • Dissenya el projecte que realitzarà d'acord amb les necessitats del client.
  Dissenya i desenvolupa el programa, la base de dades i els sistemes d'informació segons el tipus de projecte.
  Duu a terme proves per determinar si el sistema dissenyat compleix amb els objectius marcats.
 • Introdueix la informació i digitalitza els mapes.
  Introdueix dades en el sistema utilitzant els principis de la cartografia (sistemes de coordenades, longitud, latitud, topografia, escales, etc.) i segons les indicacions de l'usuari.
  Separa en capes la informació que li ha passat l'usuari segons la seva tipologia (p. ex., informació topogràfica, vegetal, geològica, sociològica, d'infraestructures, etc.).
  D'aquesta manera, obté mapes concrets. Posteriorment, superposa aquestes capes de manera que es relacionin els diferents tipus d'informació.
  Un cop ha relacionat la informació es poden realitzar càlculs com, per exemple, establir distàncies, determinar el grau de degradació del medi ambient en una àrea determinada, etc.
 • Actualitza i manté la base de dades, així com el nivell de qualitat.
 • Crea, recupera i visualitza mapes.
 • Manipula i gestiona la informació.
 • Presenta i interpreta els resultats del projecte.
  Realitza informes periòdics en els quals indica les incidències.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE