Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Descripció

Els aliments funcionals o nutracèutics són aquells aliments enriquits o millorats amb l'objectiu de què afectin de manera beneficiosa a alguna funció del nostre organisme, i proporcionin un millor estat de salut i benestar. És a dir, a més de les característiques nutricionals que els són pròpies, estan dotats d'algun atribut o propietat específica que comporta la millora de la salut o la prevenció i reducció dels factors de davant determinades malalties. Per a aconseguir aquesta funcionalitat, se'ls agrega components biològicament actius, com vitamines, àcids grassos, minerals, fibra o antioxidants, els quals poden tenir efectes beneficiosos en relació a malalties metabòliques (obesitat, diabetis, etc.), patologies associades a l'edat, cardiopaties o malalties neuronals (Alzheimer, Parkinson).
L'investigador/a expert/a en nous aliments és la persona que lidera aquests projectes d'investigació aplicats al disseny i desenvolupament de nous aliments funcionals o nutracèutics.

Tasques

  • Defineix i gestiona projectes
    Defineix i gestiona projectes de concepció, desenvolupament i innovació en nous aliments basats en propietats nutritives (nutracèutics -amb funcions nutritives i farmacèutiques-, i/o funcionals -que han demostrat efectes beneficiosos més enllà dels efectes nutricionals-).
    Defineix i gestiona els projectes de reformulació d'aliments ja desenvolupats per l'empresa, aportant noves característiques funcionals.
  • Valida ingredients, metodologies, i prototips
    Defineix la sistemàtica de validació de les matèries primeres funcionals.
    Identifica i valida els ingredients funcionals aptes que s'han d'aportar a un aliment per aconseguir un benefici concret en la salut i el seu perfil nutricional.
    Valida l'eficàcia i l'estabilitat de l'ingredient actiu en una matriu alimentària.
    Coordina els estudis de validació dels prototips desenvolupats (validacions tècniques del disseny, validacions de consumidors/es -test d'acceptació-, estudis d'estabilitat, tests de emmagatzematge i transport,etc).
  • Efectua proves i assajos
    Dissenya i realitza les proves experimentals per valorar l'eficàcia dels nous ingredients funcionals.
    Dirigeix, coordina i forma al panell de persones que realitzen els anàlisis sensorials (tasts, degustacions i comparatives amb productes de la competència) per ajustar els perfils organolèptics dels nous productes.
    Dirigeix la validació nutricional i científica dels efectes beneficiosos per la salut: és l'interlocutor de l'empresa en els assaigs d'intervenció en humans de prototips d'aliments funcionals per demostrar els efectes beneficiosos de l'aliment segons pautes reconegudes per la comunitat científica.
  • Planifica i lidera el projecte.
    Proposa les línies d'actuació, les mesures de coordinació i les directrius per a l'assignació de recursos humans, materials (espais, equips, serveis,...), temporals i econòmics, dels projectes.
    Lidera l'estudi de totes les propietats i aplicacions, tant de les primeres matèries, ingredients i materials d'envasat, com dels processos d'elaboració propis de cada producte, en laboratori, planta pilot i desenvolupament industrial, i s'implica en tots els avenços tecnològics i proves dels mateixos.
  • Reporta a direcció general i es coordina amb altres departaments implicats:
    • Producció: Reprodueix a escala semi-industrial el procés d'elaboració del nou aliment, i proposa mesures de millora i optimització dels processos productius, segons les conclusions de les proves.
    • Control de Qualitat (per aconseguir productes finals de màxima qualitat que satisfacin al públic consumidor)
    • Comunicació, màrqueting, vendes (marca pautes sobre la comunicació i publicitat del producte).

  • Realitza recerca i innovació
  • Està involucrat/da en l'estudi i comprensió de les demandes del mercat, els hàbits alimentaris dels consumidors, les seves expectatives, etc.
    Assumeix les innovacions que van succeint al mercat i analitza i valida la seva aplicació als aliments elaborats per l'empresa.
    Defineix les necessitats bibliogràfiques i coordina la cerca i recopilació dels articles i documents científics.
    Lidera el suport científic que el departament dóna com a al·legacions nutricionals i de propietats saludables.
    Actua com a interlocutor/a de l'empresa en projectes d'investigació que es desenvolupin amb la participació coordinada de vàries empreses, organismes públics de recerca, centres privats de R+D sense ànim de lucre, centres tecnològics, entitats de dret públic, etc.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE