Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Gestor/a de la informació intel·ligent a les empreses

Descripció

Expert/a en gestió empresarial que té com a missió gestionar la informació d'una organització com a avantatge competitiu.

Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) transformen les empreses quan aquestes les utilitzen per explotar intel·ligentment la informació: tant la que generen dins l'empresa com la que absorbeixen sistemàticament de l'exterior. Aquesta explotació intel·ligent de la informació crea demanda de professionals que, més enllà de l'automatització dels processos, gestionin les noves tecnologies per augmentar les competències personals i organitzacionals dels membres de l'organització. (Vegeu la fitxa ocupacional d'infonomista.)

Tasques

 • Vehicula la informació externa.
  Organitza l'obtenció sistemàtica d'informació rellevant sobre l'entorn competitiu de la seva empresa.
  Defineix la metodologia, els canals d'absorció i el seu tractament.
 • Edita la informació.
  Dissenya l'"experiència de transmissió" d'informació al receptor.
  Defineix els criteris generals sobre format, utilitat i usabilitat que permeten que el destinatari comprengui la informació al més ràpidament possible.
 • Organitza la informació interna.
  Selecciona el model de recuperació de la informació interna (information retrieval) més eficient per al receptor.
  Dissenya els processos i automatismes per aprofitar les possibilitats de les tecnologies de la informació; d'aquesta manera, es podrà organitzar, emmagatzemar i recuperar millor la informació.
 • Dinamitza la cultura informacional de l'organització.
  Forma i informa els empleats amb l'objectiu d'augmentar la qualitat dels fluxos informacionals interns de l'empresa.
 • Dirigeix la gestió del coneixement.
  Dissenya una visió integrada dels processos d'identificació, captura, distribució, compartició i avaluació dels actius informacionals d'una organització.
  Cal considerar actius informacionals tant els documents, les formes de fer, els procediments i els processos establerts, com l'experiència i la saviesa, tàcites i no emmagatzemades, residents en cadascun dels empleats. (Jim Blair, Gartner Group, citat per Alfons Cornella, Infonomia.com, Deusto, p.198).
 • Dirigeix la gestió del capital intel·lectual.
  Avalua i preserva els actius informacionals d'una empresa i en treu el màxim profit. La classificació més popular divideix el capital intel·lectual en:
  1. Capital humà. És el que hi ha a la ment dels individus: coneixement, competències, experiències, know-how (saber fer).
  2. Capital estructural: processos, sistemes d'informació, bases de dades.
  3. Capital-clients: relacions amb clients, marques registrades, patents, etc. (Es pot trobar més informació a la revista d'infonomia aplicada del professor Carlos Obeso, Homo Sapiens, Homo Faber).


Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE