Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Envasador/a, Operari/a zona envasament, Operador/a controlador/a de línia d'envasament

Descripció

L'operari d'envasat en la indústria alimentària és el professional que realitza la darrera etapa del procés d'elaboració: envasat o embotellat, i posterior embalatge del producte final, per al seu posterior emmagatzematge, expedició, transport i comercialització, garantint la seva qualitat i higiene, i aplicant les tècniques adequades per la seva correcta conservació, respectant en tot moment les normes de qualitat, de medi ambient, seguretat i tècnico-sanitàries establertes per l'empresa.

Tasques

 • Rep l'ordre de fabricació, amb les anotacions dels productes a envasar, paràmetres a controlar (ex: temperatura a la qual ha de fer-se el procés, paràmetres de qualitat, medi ambient), inspeccions a realitzar i documentació a enregistrar.
 • Entén i aclareix tots els dubtes de l'ordre de fabricació amb l'encarregat de torn.
 • Comprova i confirma que el material d'envasat, embotellat, safates i altres elements que formen tot l'envàs final del producte, estiguin en perfectes condicions per a procedir al seu ús:
  Revisa que l'etiqueta sigui la corresponent al producte a envasar i en la quantitat necessària.
  Realitza les comprovacions de qualitat sobre els materials d'envasat que li marca el protocol d'envasat del producte i ho recull en un suport, sigui paper o digital.
 • Desenvolupa les operacions d'envasat i embalatge, d'acord amb les instruccions establertes:
  Prepara i condiciona la maquinària i equips específics del lloc de treball aplicant les mesures de seguretat, higiene i protecció mediambiental necessàries per evitar riscos de contaminació de productes, accidents laborals i contaminació ambiental.
  Resol les problemàtiques que es presenten durant el procés de fabricació (canvis d'envasos, reposició d'etiquetes, etc.) dins del paràmetres establerts en el pla de treball
  Avisa al responsable en cas d'aturar la línia de fabricació. Si no pot resoldre el problema ho notifica a l'encarregat de torn.
  Verifica que les diferents operacions d'envasat (buit, injecció de gas, atmosfera modificada,...), es fan de la manera establerta pel pla de fabricació.
  Etiqueta el producte.
  Controla i assegura el manteniment de la cadena de fred durant tot el procés (si es realitza a temperatures baixes), per assegurar la correcta conservació del producte final i el manteniment de les seves qualitats.
  Segueix en tot moment les mesures de bones pràctiques de manipulació, protecció i seguretat necessàries, especialment en processos d'envasament que requereixen condicions extremes d'higiene (ex: sales blanques, zones aïllades sense contaminació ambiental).
 • Registra els resultats dels controls de paràmetres de procés i de les inspeccions que marca el pla de treball per cada producte:
  Verifica l'adhesió de l'etiqueta i/o precintes.
  Controla que els paràmetres d'etiquetat, envasat i embalatge estan dins dels marges establerts i admissibles. Per exemple, realitzant els següents controls: de pressió (temps, temperatura, oxigen residual); de pesos(volums, grandària, número d'unitats); de tancaments (segellats d'envasos, garantia de hermeticitat );o del marcat de lots i dades de consum en els envasos i embalatges.
  Controla que s'han pres i identificat les mostres de producte final conforme a les instruccions rebudes en el pla de treball.
  Registra, identifica i segrega productes defectuosos o no conformes pel seu posterior anàlisis segons els protocols establerts a l'empresa.
 • Gestiona adequadament els residus (neteja d'equips i maquinària, retalls, subproductes intermitjos, etc.).
 • Adopta en tot moment les mesures establertes en la normativa de l'empresa, i treballa seguint les pràctiques correctes de seguretat en el treball.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE