Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Periodista multimèdia; Periodista multitasca

Descripció

Es denomina periodista polivalent als i les professionals dels mitjans de comunicació que, tot respectant els preceptes ètics i el marc legal, busca, recopila, tracta, elabora, presenta, difon i/o gestiona informació d'actualitat sobre diversos temes i/o per a diferents suports. A diferència del perfil clàssic de redactor/a, aquesta figura s'encarrega de múltiples tasques de forma simultània i continuada. En un percentatge elevat de casos, aquestes feines, fins fa ben poc, les duien a terme altres perfils, actualment en procés d'extinció. De periodistes polivalents, n'hi ha a la premsa, la ràdio, la televisió, les agències, els gabinets de comunicació i els diaris digitals. Igualment, poden treballar per compte propi (freelances). Així doncs, la polivalència dels i les periodistes pot ser: mediàtica (quan s'està al servei de varis mitjans o plataformes), temàtica (quan es cuida de continguts referits a diferents seccions o àrees) i tecnològica (quan comporta l'ús d'instrumental vinculat a diverses etapes de la producció informativa).

Tasques

La missió principal d'aquest perfil és abastir de continguts els mitjans de comunicació. Perquè realment sigui polivalent, el o la periodista ha de concentrar un nombre considerable de tasques, més enllà de la recollida de dades i l'elaboració elemental posterior, activitats pròpies del perfil de redactor/a tradicional.
Així, les tasques concretes d'aquesta ocupació se sintetizen en la següent llista:
  • Detectar potencial informatiu en fets recents i saber quins gèneres o formats i quins canals, suports o mitjans són els idonis per a cada informació.
  • Documentar-se adequadament per desenvolupar la feina posterior i obtenir directament les dades necessàries per a la informació (a través de l'observació directa, entrevistes, etc.).
  • Jerarquitzar, organitzar i estructurar el material obtingut.
  • Presentar i difondre de manera correcta, clara i atractiva la informació en qüestió i fer el seguiment oportú del resultat d'aquesta labor periodística, tant a través de continuacions informatives (altres peces que complementin o enriqueixin el tema), com mitjançant la gestió dels suggeriments, comentaris o aportacions del públic.


Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE