Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Descripció

Aquesta ocupació s'emmarca en els projectes de satèl·lits artificials que incorporen aplicacions destinades a oferir serveis diversos: navegació, comunicacions, meteorologia o teledetecció per satèl·lit, entre d'altres. En aquests projectes espacials, hi distingim dues parts fonamentals: el segment embarcat (el component de software que s'instal·la al satèl·lit) i el segment terrestre. Per segment terrestre entenem tot el conjunt de sistemes (estacions base, xarxes de comunicacions, etc.) que s'empren per comunicar-se amb el satèl·lit. En altres paraules, els sistemes que fan possible la recepció i l'enviament de la informació necessària per executar les tasques per a les quals van ser construïts aquestes aplicacions.


El programador de segment terrestre s'encarrega de la part de l'aplicació que es troba a la Terra: dissenya, programa, instal·la i prova els mòduls de comunicació amb el satèl·lit. També s'encarrega de l'obtenció de dades i la presentació de la informació a l'usuari.

Tasques

  • Col·labora amb l'enginyer d'adquisició de dades en la definició del sistema. Pot participar en l'establiment de protocols i de sistemes de comunicació entre l'estació terrestre i el satèl·lit. Per efectuar aquesta tasca, li cal un coneixement del sistema complet (hardware i software) tant del segment terrestre com de l'embarcat.
  • Participa en el disseny funcional (què ha de fer l'aplicació) i tècnic (com ho ha de posar en pràctica).
  • Un cop definit el projecte, s'encarrega de programar el codi per satisfer les especificacions funcionals del projecte. Utilitza la tecnologia prevista segons cada cas (C, C++, Java, Visual C++, Visual Basic, etc). Cal tenir en compte que en els projectes en què treballen aquest professionals els requeriments són molt estrictes, sobretot a nivell de seguretat i fiabilitat.
  • També s'ocupa del disseny de les bases de dades i de les interfícies de comunicació amb el satèl·lit encarregades de la recepció de la informació.
  • Dissenya i posa en pràctica la manera per mitjà de la qual l'usuari final pot accedir a aquestes dades: el que s'anomena capa de presentació als usuaris del sistema o GUI (Graphic User Interface).
  • És responsable de les proves i la posada a punt del sistema per dur a terme el que s'anomena tunning, que correspon a un ajustament o regulació del conjunt abans que el sistema passi a la fase d'explotació. Aquesta fase és molt important en aquest tipus de projectes, ja que s'ha de garantir que tot funcioni correctament un cop el satèl·lit sigui a l'espai.
  • S'encarrega de gestionar qualsevol incidència
  • Durant tot el procés s'encarrega de gestionar la documentació necessària: documentació tècnica sobre el projecte i manual d'usuari.


Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE