Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Odontòleg/òloga forense o judicial

Descripció

Aquest professional estudia la resolució de problemes jurídics mitjançant els coneixements en odontologia, on s'inclouen qüestions plantejades pel dret civil, penal i laboral. Els coneixements i tècniques odontològiques que s¿utilitzen per resoldre els interrogants legals són varis, però en la major part dels casos es tracta de coneixements de traumatologia odontològica, pròtesis dental, operatòria dental o ciències bàsiques en el que es fonamenta el saber odontològic.

En l'àmbit del perit/a odontològic/a cal diferenciar en els que treballen o són cridats per l'administració i els que treballen per l'àmbit privat. En el primer cas qualsevol el/la odontòleg/òloga pot ser cridat a fer de perit/a odontològic/a en l'àmbit legal, tant en la fase d'instrucció sumarial o de diligencia, com a la fase del judici oral. D'altra banda, en el sector privat es sol treballar per assegurances o empreses que determinen la veracitat de la demanda de la víctima, ja sigui per mala praxis o per accident.

Tasques

  • Identificació, ja sigui en persones vives o mortes del sexe, l'edat, la raça, el grup sanguini, la professió, la posició socioeconòmica, l'origen geogràfic.
  • Reconstrucció de fets: mossegades, exàmens de materials odontològics, pròtesis, grans catàstrofes.
  • Identificació de lesions odontològiques: determinació de les causes, de les concauses, del mecanisme lesiu, de les lesions vitals o posmortals i de les conseqüències lesives.
  • Identificació de lesions odontològiques com accidents laborals.
  • Identificació de malalties professionals a odontòlegs/gues, com poden ser artritis, pèrdua d'audició i visió.
  • Valoració del dany corporal en pacients, a posteriori d¿un tractament odontològic mal realitzat.
  • Identificació de simulació i dissimulació de malalties i lesions odontològiques.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE