Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Descripció

Els aliments funcionals o nutracèutics són aquells aliments elaborats que, a més de les característiques nutricionals que els són pròpies, estan dotats d'algun atribut o propietat específica que comporta la millora de la salut o la reducció del risc de contraure malalties. Per a aconseguir aquesta funcionalitat, se'ls agrega components biològicament actius, com vitamines, àcids grassos, minerals, fibra o antioxidants, els quals poden tenir efectes beneficiosos en relació a malalties metabòliques (obesitat, diabetis, etc.), patologies associades a l'edat, cardiopaties o malalties neuronals (Alzheimer, Parkinson).

Aquest és un camp emergent en l'àmbit de la recerca i el desenvolupament alimentaris, que obre un mercat potencial important per a aquest sector. Per aquest motiu, es preveu la demanda creixent de professionals competents en aquest àmbit.

El/la responsable d'aliments funcionals i nutracèutics és aquella persona que s'encarrega de dirigir i/o dur a terme la recerca necessària i els processos per a identificar aquest tipus d'aliments, dotar-los de la funcionalitat que es vulgui potenciar i aconseguir-ne crear un producte.

Tasques

Les tasques generalment associades a aquest perfil professional són:
  • Dissenya i realitza les proves experimentals per a validar l'eficàcia dels nous ingredients funcionals.
  • Identifica i valida els ingredients funcionals aptes que s'han d'aportar a un aliment per aconseguir un benefici concret en la salut.
  • Valida l'eficàcia i l'estabilitat de l'ingredient actiu en una matriu alimentària.
  • Està informat/da dels nous aliments funcionals que apareixen al mercat i el benefici que se'ls pot atribuir.
  • Defineix la sistemàtica de validació de les matèries primeres funcionals.
  • Està informat/da dels requisits i condicionants legals que els són aplicables.
  • Defineix el tipus de matriu alimentària i el perfil nutricional dels aliments en què s'integra l'ingredient funcional.
  • Participa en el disseny d'estudis que validin l'eficàcia dels ingredient funcionals en la matriu alimentària.
  • Defineix els protocols a seguir per determinar la presència de la substància activa en el producte, en el marc dels procediments de control de qualitat.
  • Informa sobre les característiques, propietats i beneficis que aquest aliment aporta als/a les consumidors/es.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE