Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Tècnic/a en reflexoterapia

Descripció

El reflexoterapeuta dissenya, elabora i implementa accions terapèutiques amb finalitats curatives basades en la reflexoteràpia per tal d'assolir millores en els processos de recuperació física i psíquica de persones amb patologies manifestes, ja sigui com activitats específiques, o bé com activitats complementàries en el marc d'un programa de salut més genèric.

La reflexoteràpia o reflexologia es basa en la localització i l'estudi de certes zones del cos, especialment mans i peus, on es reflecteixen tots els òrgans i glàndules de l'organisme, i en la seva utilització com a mètode de diagnòstic i tractament d'alteracions orgàniques, a través del massatge i la pressió sobre la pell.

Tasques

 • Historitza la persona, o bé interpreta el seu diagnòstic, per tal d'establir el programa i dirigir específicament les sessions d'intervenció.
  Explora el pacient i diagnostica, si es tracta d'un metge, la seva problemàtica d'acord amb els principis de la reflexoterapia.
  Entrevista en profunditat el pacient per tal de determinar tots els factors interns i externs a ell relacionats amb les causes de les disfuncions o patologies manifestes.
  Recopila i interpreta la informació donada per exploracions de biologia, radiològiques i altres tipus d'exàmens paraclínics.
  Realitza proves manuals de palpació en la base de les mans i els peus; palpa els micromoviments dels teixits i n'avalua les restriccions.
  Avalua, si és metge, l'eficàcia d'altres tractaments que hagin estat practicats sobre el pacient.
  Identifica i determina, pel conjunt de símptomes expressats, els factors causals, d'acord amb els principis de la reflexoteràpia.
 • Dissenya tot sol, o juntament amb altres professionals, un tractament i una teràpia personalitzades adients a la problemàtica o patologia de les persones, amb l'objectiu de millorar els seus processos de rehabilitació física, basant-se en les possibilitats terapèutiques de la reflexoteràpia.
  Informa sobre els principis de la reflexoteràpia.
  Informa sobre la temporalització del tractament i prescriu, si és necessari, altres mesures terapèutiques.
 • Desenvolupa les sessions de treball aplicant els mètodes de treball reflexoterapèutics.
  Du a terme les sessions de treball aplicant les metodologies reflexoterapèutiques: estimula els sistemes fisiològics del cos humà, actuant sobre els teixits tous i articulars, i fomenta l'autoregulació homeostàtica.
  Escull l'eina més adequada en funció de les disfuncions detectades, localitza al peu i a la mà el reflectiment dels òrgans, i actua sobre ells. Informa sobre les característiques de la sessió terapèutica, i sobre la funcionalitat de cadascuna de les seves pressions sobre les extremitats del pacient.
  Orienta el pacient sobre hàbits de postura i higiènics, així com prescriu exercicis de manteniment.
 • Porta un seguiment clínic sobre l'evolució dels seus pacients.
  Modifica i introdueix modificacions respecte el pla de treball inicial, en funció dels resultats de les sessions.
 • Té cura i manté en perfecte estat de manteniment, higiene i netedat les eines i l'instrumental terapèutic que emprarà en les sessions de treball, així com les instal·lacions de la seva àrea de treball.
  Efectua les tasques de desinfecció i higiene pròpies de l'instrumental de treball i els seus equipaments físics.
 • Realitza accions formatives d'especialització i perfeccionament sobre les novetats introduïdes.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE