Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Dermografista

Descripció

És el/la professional que grava imatges, símbols o caràcters a la pell humana, mitjançant l'aplicació de pigments sota l'epidermis. La introducció de les matèries colorants es realitza a 1,5 mm de profunditat per mitjà d'agulles d'un sol ús que s'acoblen a una màquina elèctrica, que fa vibrar l'agulla a més de 1.000 cops per minut.

En molts casos, aquesta ocupació la duen a terme esteticistes que han obtingut la formació adequada, però també, en ocasions, persones procedents del camp de les belles arts, a causa de l'alt component artístic de l'activitat.

Tasques

 • Atén la clientela en el moment de la recepció i informa sobre el que suposa fer-se un tatuatge, incloent-hi els riscos: al·lèrgies, problemes de cicatrització, etc.
 • Assessora sobre els dissenys i els preparatius previs necessaris.
 • Un cop decidit el model, es concerta la cita per procedir al tatuat, que normalment es realitza en una segona o tercera visita al centre. El/La tatuador/a prepara el dibuix adaptant-lo en mida i forma, si és necessari, i prepara el calc per traslladar-lo a la pell.
 • Abans de procedir a tatuar, realitza la prova de l'al·lèrgia per comprovar que la persona no tindrà problemes posteriors. Renta la pell i depila la zona a tatuar, si és procedent. Desinfecta amb antisèptic i col·loca una anestèsia local en crema.
 • Prepara els utensilis i material necessari per realitzar el tatuatge, desprecintant-los sempre davant del client. Escull les agulles apropiades, els pigments, colors, etc.
 • Un cop les agulles s'han muntat a la màquina elèctrica que s'utilitza pel tatuat, comença l'operació. En primer lloc, defineix el contorn del dibuix i el perfila. A continuació, realitza l'ombrejat (si és en blanc i negre) o l'omple de color.
 • Durant el procés de tatuat, el/la professional ha d'estar molt pendent de l'estat de la persona client, garantint el seu benestar i evitant mareigs, dolor, etc.
 • Un cop finalitzat el procés, tapa el tatuatge i explica les cures de post-tatuat i seguiment.
 • Abans i després de cada tatuat, el/la professional esterilitza l'instrumental, aïlla els materials que no són d'un sol ús i elimina els residus.
 • Els/Les tatuadors/es també realitzen dissenys i esbossos artístics dels tatuatges, per poder oferir a la clientela models atractius i originals que els motiven. A més dels propis, tots els tatuadors tenen un catàleg, denominat "flash", que utilitzen com a mostrari pels clients i que recull els dissenys originals realitzats per altres artistes o tatuadors/es.
 • No és normal que els mateixos tatuadors/es siguin els responsables de l'eliminació dels tatuatges, ja que és una pràctica que es realitza en clíniques mèdiques o centres més especialitzats, a causa de la delicadesa del tema.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE