Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Tècnic/a especialista en el tractament de trastorns addictius

Descripció

El terapeuta conductual proporciona atenció biopsicosocial a les persones que pateixen algun tipus d'addicció (toxicomanies, alcoholisme, tabaquisme, ludopaties, etc.).

La seva actuació es centra, d'una banda, en el diagnòstic precoç de la patologia, informant al pacient i la seva família de les línies generals del tractament, i d'altra banda, en el treball coordinat de forma interdisciplinar amb assistents socials, metges, psicòlegs, psiquiatres i altres professionals, per tal de tractar les causes i els símptomes físics, mentals i socials i intervenir en la desintoxicació de l'hàbit addictiu.

El tècnic especialista en trastorns addictius també participa en campanyes de prevenció per erradicar hàbits addictius, des del seu àmbit de treball o en relació amb altres organitzacions.

Tasques

  • Es coordina amb altres professionals que tracten amb persones amb conductes addictives, per tal de dissenyar actuacions conjuntes que posin èmfasi en la part corresponent a la rehabilitació psicosocial i la desintoxicació d'hàbits conductuals.
    Es coordina amb altres administracions i organitzacions socials alienes a la seva organització que puguin oferir suport i recursos per als processos de rehabilitació psicosocial.
  • Reconeix el trastorn addictiu i identifica les situacions i condicionants que provoquen el consum de les substàncies addictives.
    Interpreta diagnòstics clínics sobre la situació física i mental de la persona a partir del seu historial mèdic i social.
    Diagnostica, en cas de ser metge.
    Historitza les persones, per tal de reconèixer totes les variables que conflueixen en les conductes addictives (entorn, família, experiències vitals, etc.).
    S'entrevista, si cal, amb altres persones de l'entorn del malalt, per tal de recollir informació sobre les persones que haurà d'atendre.
  • Dissenya i imparteix programes de tractament sociosanitari de caire individual o grupal, en col·laboració multidisciplinar amb altres professionals implicats en l'atenció de la persona addicta (metges, infermers, psicòlegs, treballadors socials i educadors).
    Realitza sessions de teràpia individual o grupal i aplica protocols d'intervenció establerts a tal efecte i en funció de la línia o escola acadèmica (cognitivoconductual, psicoanalítica, etc.) que segueix la seva organització.
    Realitza sessions de suport amb membres de la família o de l'entorn de la persona addictiva.
    Determina, conjuntament amb la persona, les mesures per prevenir conductes reincidents.
  • Informa el malalt sobre els resultats i progressos a què s'ha arribat durant la seva intervenció.
    Efectua sessions de seguiment segons els protocols d'actuació establerts a tal efecte.
  • Dóna atenció a les famílies que tenen algú amb trastorns addictius i té en compte els canvis que l'addicció provoca en les relacions familiars (fenomen de codependència).
  • Programa i imparteix campanyes de prevenció dins els àmbits laboral, familiar o educatiu i incideix en aquells àmbits on hi ha un alt risc de conductes addictives.
    Participa en tallers educatius per tal que la persona addicta pugui aprendre pautes sociolaborals que afavoreixin la seva reinserció social.
  • Analitza la dinàmica social referent a la incidència de trastorns addictius a la població i prepara, de manera individual o conjunta, informes epidemiòlogics.
    Avalua les polítiques i programes d'intervenció existents.
    Col·labora en les publicacions sobre addiccions, disseny de webs informatives, campanyes publicitàries i altres fonts d'informació.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE