Cataleg D ocupacions capçalera

Ruta de navegació

Catàleg d’ocupacions

Ocupacions

Forner/a

Últimes dades disponibles: desembre 2024 (inclou dades acumulades dels últims 12 mesos)

Altres denominacions:
Empleat/da de forn de pa Especialista de forn de pa Forner/a

Els/les forners/res elaboren una àmplia gamma de pans, pastissos i altres productes de forn. Fan un seguiment de tots els processos des de la recepció i l'emmagatzematge de matèries primeres, la preparació de matèries primeres per a la fabricació de pa, el mesurament i la barreja d'ingredients fins a la massa i la fermentació. Vigilen que els productes es coguin als forns a una temperatura i durant un temps adequats.

Tasques

Les tasques inclouen -
(a) Fer pa, pastissos, galetes, pastes i altres productes de forn;
(b) Elaborar rebosteria artesanal a partir de barreges de sucre, xocolata i altres ingredients utilitzant eines manuals i algunes màquines;
(c) Combinar ingredients mesurats en bols de màquines de mesclar o cuinar;
(d) Comprovar la qualitat de les matèries primeres per garantir que es compleixin els estàndards i les especificacions;
(e) Aplicar glaçats, fondants o altres cobertures als productes de forn, utilitzant espàtules o pinzells;
(f) Comprovar la neteja dels equips i el funcionament de les instal·lacions abans de la producció per garantir el compliment de les normes de seguretat i salut laboral;
(g) Controlar les temperatures del forn i l'aspecte del producte per determinar els temps de cocció;
(h) Coordinar l'elaboració, càrrega, cocció, descàrrega, desmotllatge i refredament de lots de pa, panets, pastissos i productes de confiteria.

Coneixements

  • Transformació d'aliments
  • Tecnologia de protecció ambiental
  • Artesania
  • Finances, banca i assegurances
  • Tecnologia mèdica de diagnòstic i tractament

Competències tècniques

  • Preparar aliments i begudes
  • Fabricar aliments i productes relacionats
  • Treballar en equip
  • Planificar esdeveniments i programes
  • Dirigir activitats operatives

Competències digitals

  • Analitzar i avaluar informació i dades
  • Utilitzar eines digitals per controlar maquinària

Competències personals

  • Treballar eficientment
  • Demostrar disposició per aprendre
  • Processar informació, idees i conceptes
  • Col·laborar en equips i xarxes
  • Adoptar un enfocament proactiu

Grups professionals de l'ocupació

Oficials, operaris/àries i artesans/es d'arts mecàniques i d'altres oficis

Treballadors/es de l'alimentació, fusteria, confecció i altres oficis artesanals relacionats

Treballadors/es de processament d'aliments i professions afins

Forners/es, pastissers/es i elaboradors/es de dolços

Vols conèixer la demanda d'aquesta ocupació al mercat?

Contractes i persones demandants en el darrer any al Barcelonès

Forners/es, pastissers/es i elaboradors/es de dolços

1.274

Nombre de contractes al Barcelonès

27,74%

Percentatge Contractes Catalunya

4,94% Variació Interanual Contractes Barcelonès

74,25%

Contractes indefinits sobre total de contractes al Barcelonès

29,28%

Contractes a temps parcial

1,15% Índex de rotació

526

Mitjana Demandants Barcelonès

0%

Variació Interanual Demandants Barcelonès

Font dades: Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat de Catalunya

El mercat per aquest perfil està contractant:

Contractes al Barcelonès el darrer any per sexe i edat

Contractes segons sexe al Barcelonès

Treballadors/es de l'alimentació, fusteria, confecció i altres oficis artesanals relacionats

73%

27%

Homes
Dones

Font dades: Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat de Catalunya

Contractes segons grups d’edat

Treballadors/es de l'alimentació, fusteria, confecció i altres oficis artesanals relacionats

Font dades: Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat de Catalunya

Quines vacants es publiquen en la família professional?

Vacants publicades per família professional i tipologia de contracte al Barcelonès en el darrer any.

Treballadors/es de processament d'aliments i professions afins

Ocupació Vacants Contractes permanents

Font de dades: Dades generades a partir de l`anàlisi de dades de Lightcast i l'Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat de Catalunya.

Quina experiència es demana a les vacants? Quins sectors busquen aquesta ocupació?

Forners/es, pastissers/es i elaboradors/es de dolços

Sense experiència
8%
Menys d'1 any
12%
Entre 1 i 2 anys
19%
Entre 2 i 4 anys
45%
Entre 4 i 8 anys
4%
Més de 8 anys
12%
Comerç a l'engròs i al detall; reparació de vehicles de motor i motocicletes
27%
Indústries manufactureres
25%
Activitats administratives i serveis auxiliars
19%
Activitats professionals, científiques i tècniques
8%
Hostaleria
7%
Altres
14%

Font de dades: Elaboració pròpia a partir de les dades de les vacants extretes per Lightcast.

Les vacants que es publiquen són per a treballar a:

Vacants publicades en l'ocupació per comarques

Font de dades: Elaboració pròpia a partir de les dades de les vacants extretes per Lightcast.