Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Personal de caixa; recepcionista de caixa

Descripció

El caixer/a és la persona responsable de realitzar el cobrament de tots els productes que la clientela ha comprat a l'establiment.

El cobrament pot fer-se de diverses maneres, amb diners en efectiu (pot comportar el retorn del canvi), amb targeta de crèdit/dèbit, amb vals de descompte, amb xecs regal, amb moneda estrangera o amb diner electrònic, com a principals mitjans.

Les persones que desenvolupen aquesta ocupació han de saber tramitar cadascun dels cobraments segons els estàndards de qualitat total, tractant d'assegurar la plena satisfacció de la clientela, tant en rapidesa com en efectivitat.

El caixer/a també realitza tasques d'atenció i assessorament al client i de reposició de productes als lineals. Mentre el caixer/a de supermercat i altres establiments de menor superfície sol combinar el treball en la caixa amb altres operacions (col·locació de prestatges, retirada de les caixes dels productes no comprats, etc.), el caixer/a d'hipermercat centra la seva activitat exclusivament en l'atenció a la caixa

Habitualment, aquest perfil professional està en dependència de l'encarregat/da de botiga o responsable de secció.

Tasques

Les tasques associades a aquest perfil professional són:
  • Fa l'obertura física diària (o de torn) de la caixa. Ha de comptar quina quantitat de diners hi ha quan s'incorpora al seu lloc de treball i enregistrar la dada per tal de poder fer, al finalitzar la seva jornada laboral, el tancament de la caixa.
  • Cobra els serveis i/o productes, bé utilitzant els terminals (escanejat TPV) que l'empresa posa a la seva disposició o bé amb mitjans manuals (caixes enregistradores).
  • Realitza els cobraments fent la gestió administrativa que s'escau en cada cas, segons es tracti de cobraments en efectiu, amb targeta de crèdit, etc.
  • Retorna el canvi si s'escau.
  • En les ocasions que s'escaigui, empaqueta els productes venuts.
  • Assessora i informa a la clientela que ho sol·licita.
  • Facilita documentació publicitària a la clientela.
  • Extreu les alarmes antirobatori dels productes que ho requereixin.
  • Fa el tancament diari (o de torn) de la caixa de l'establiment (fons de caixa) i l'arqueig de diners. Això implica comptar els diners i enregistrar la dada. La diferència entre el import al final de la jornada laboral i el import en iniciar la jornada laboral ha de coincidir amb la relació d'articles venuts.
  • En establiments més petits, realitza també funcions de reposició de productes als lineals i realitza el marcatge de preus dels productes.


Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE