Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Educador/a amb cavalls

Descripció

L'hipoterapeuta dissenya, elabora i posa en pràctica activitats terapèutiques amb finalitats curatives, basades en les potencialitats del cavall i la seva munta, com a mètode i instrument de treball per tal d'assolir millores en els processos de recuperació física, psíquica, sensorial i social de persones amb discapacitats o amb problemàtiques d'inadaptació social, ja sigui com a activitats específiques, o bé com a activitats complementàries en el marc d'un programa assistencial més genèric. Aquesta vessant terapèutica va dirigida a les persones que a causa de la seva discapacitat o afectació no poden portar o dirigir el cavall de forma autònoma, per tant, sempre hi haurà un tècnic d'equitació controlant el cavall i l'hipoterapeuta sempre al costat del pacient.

Tasques

  • Historitza la persona, o bé interpreta el seu diagnòstic, per tal d'establir el programa i dirigir específicament les sessions d'hipoteràpia a les àrees de planificació motora (fonamentalment mobilitat, equilibri i orientació espacial) i integració sensorial o social de les persones.
  • Dissenya tot sol, o juntament amb altres professionals, un tractament i una teràpia personalitzades adients a la problemàtica o patologia de les persones, amb l'objectiu de millorar els seus processos de rehabilitació física, psíquica, sensorial o social, i basant-se en el cavall i la seva munta com a mètode i instrument de treball.
  • Selecciona el cavall més adient als exercicis i les activitats que es duran a terme amb la persona, per tal que la personalitat i les característiques físiques de l'animal s'adeqüin als objectius de la teràpia i a les característiques del seu genet.
  • Acompanya els genets en el decurs de les sessions de munta hipoterapèutica per tal de guiar els moviments tridimensionals del cavall (avanç, retrocés, elevació, descens, desplaçament i rotació), assegurar la correcta estimulació del múscul i les articulacions, quan es tracta de persones amb discapacitats, i aprofundir en els aspectes relacionals, cognitius, comunicatius i afectius de la relació persona-cavall pel que fa a persones amb inadaptació social.
  • Analitza la resposta del genet davant del cavall i l'exercici, i hi adapta els moviments del cavall.
  • Ensinistra adequadament els cavalls a la seva cura per tal que puguin respondre correctament a les activitats terapèutiques programades.
  • Supervisa les activitats de cura i manteniment de cavalls, equipaments i instal·lacions eqüestres desenvolupades per altres professionals del centre de treball (mossos de quadra, ajudants d'arreus) responsables dels animals.
  • Realitza les tasques de control i seguiment tècnic dels cavalls que té a la seva cura per tal de mantenir els animals en òptimes condicions de salut i estat físic.
  • Realitza les tasques de control i seguiment tècnic dels equips de munta, així com de les infraestructures i equipaments eqüestres, per tal de mantenir-los en òptimes condicions de funcionament.


Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE