Descripció
El celler és l'espai dedicat a l'elaboració del vi i al seu emmagatzematge fins a la venda. Al celler hi arriba el raïm com a resultat del procés de recollir-lo (verema) i se'n fa el tractament mecànic, generalment mitjançant un sistema de premsat. D'aquí se n'obté el most o la pasta de verema que es posarà a fermentar en els cups o tines de fermentació. A continuació s'aplica el procés d'envelliment o criança, que permet aconseguir diferents acabats i característiques de maduració, i per últim s'embotella i es guarda fins a la seva comercialització.
El/la cellerer/a és la persona que té cura del celler i s'encarrega que els processos que hi tenen lloc s'efectuïn en les millors condicions. Habitualment aquests/es professionals desenvolupen les seves tasques en cellers petits o molt petits i acostumen a encarregar-se de tot el procés de la producció del vi, que pot anar des de decidir quin tipus de raïm es planta i/o tractar amb els proveïdors de raïm fins la comercialització del producte acabat, és a dir, l'ampolla de vi.
Ara bé, les funcions específiques d'aquesta ocupació vindran determinades per la mida o dimensió del celler. En cellers petits s'encarrega de totes les tasques, des de la recepció del raïm fins la seva comercialització, mentre que en cellers més grans inevitablement es produeix una especialització que el portarà a centrar-se en funcions de supervisió i direcció del personal que porta a terme les diferents tasques de producció del vi, assegurant el correcte desplegament de tot el procés.
D'altra banda cada cop és més habitual trobar cellers que també funcionen com a punt de venda o que ofereixen opció de visites guiades i tast de vins. En els cellers de mida petita, és habitual que aquestes tasques vinculades a l'enoturisme també les realitzi o supervisi el cellerer/a.
Tasques
© Barcelona Activa 2023
Centre per al desenvolupament professional Porta22
Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball
De dilluns a divendres de 9 a 18 h