Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Descripció

El celler és l'espai dedicat a l'elaboració del vi i al seu emmagatzematge fins a la venda. Al celler hi arriba el raïm com a resultat del procés de recollir-lo (verema) i se'n fa el tractament mecànic, generalment mitjançant un sistema de premsat. D'aquí se n'obté el most o la pasta de verema que es posarà a fermentar en els cups o tines de fermentació. A continuació s'aplica el procés d'envelliment o criança, que permet aconseguir diferents acabats i característiques de maduració, i per últim s'embotella i es guarda fins a la seva comercialització.

El/la cellerer/a és la persona que té cura del celler i s'encarrega que els processos que hi tenen lloc s'efectuïn en les millors condicions. Habitualment aquests/es professionals desenvolupen les seves tasques en cellers petits o molt petits i acostumen a encarregar-se de tot el procés de la producció del vi, que pot anar des de decidir quin tipus de raïm es planta i/o tractar amb els proveïdors de raïm fins la comercialització del producte acabat, és a dir, l'ampolla de vi.

Ara bé, les funcions específiques d'aquesta ocupació vindran determinades per la mida o dimensió del celler. En cellers petits s'encarrega de totes les tasques, des de la recepció del raïm fins la seva comercialització, mentre que en cellers més grans inevitablement es produeix una especialització que el portarà a centrar-se en funcions de supervisió i direcció del personal que porta a terme les diferents tasques de producció del vi, assegurant el correcte desplegament de tot el procés.

D'altra banda cada cop és més habitual trobar cellers que també funcionen com a punt de venda o que ofereixen opció de visites guiades i tast de vins. En els cellers de mida petita, és habitual que aquestes tasques vinculades a l'enoturisme també les realitzi o supervisi el cellerer/a.

Tasques

 • Tenir cura del procés d'elaboració i assegurar que s'efectuï en les millors condicions.
 • Supervisar la recepció del raïm, d'acord amb l'establert amb l'empresa proveïdora, controlant la qualitat, maduresa, mida i tipus de raïm de cara al procés de producció de vi.
 • Portar a terme el procés mecànic al que és sotmès el raïm per extreure'n el most.
 • Assegurar la correcta distribució del most vers les tines o cups de fermentació en funció de la tipologia del producte que al final del procés es vulgui obtenir.
 • Assegurar les correctes condicions ambientals (temperatura, humitat, llum) dels equipaments on es porta a terme la fermentació i envelliment del producte, aplicant els terminis correctes per a cada tipus de vi a elaborar.
 • Realitzar les actuacions adequades als recipients contenidors del vi descrites per l'enòleg (oxigenació del barril, canvi de recipient, etc.), per tal d'aconseguir que el vi adquireixi les virtuts i característiques que li donaran qualitat i el singularitzaran.
 • Procedir a embotellar el vi perquè continuï el seu procés de perfeccionament.
 • Controlar el procés de comercialització dels diferents productes que es produeixen al celler, bé sigui la venda directa al públic o l'enviament de comandes a empreses distribuïdores.
 • En el cas de petits cellers, assumir les funcions de venda i comercialització associades a fenòmens de promoció econòmica i del territori com per exemple l'enoturisme, les visites escolars al celler, l'organització de tallers de tast, entre altres.
 • Vetllar pel compliment de les proves analítiques reglamentàriament establertes per assegurar la qualitat i seguretat alimentària del producte i complir amb els processos de control administratiu que hi són associats
 • Atendre les auditories dels organismes oficials reguladors.


Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE