Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Descripció

El/la tècnic/a en seguretat alimentària coordina els aspectes que poden incidir en la innocuïtat dels productes alimentaris que fabrica l'empresa, fent funcions de prevenció, anàlisi, control i gestió per assegurar que cap dels aliments elaborats sigui la causa d'un problema de salut al públic consumidor.

Igualment, quan s'escau, s'ocupa dels aspectes relacionats amb la qualitat, el medi ambient i fins i tot la seguretat laboral dins les empreses agroalimentàries. Coneix la legislació alimentària i coordina els aspectes relacionats amb la normativa amb l'objectiu d'assegurar que els aliments que es comercialitzen compleixen tots els requisits que marca la legislació vigent, i de prevenir i assegurar que les empreses alimentàries estiguin preparades per assumir les obligacions que es deriven de la normativa vigent que els afecta, o que els poden afectar en un futur.

El/la tècnic/a en seguretat alimentària està capacitat/da per emprar tècniques i aparells específics que detecten i controlen la tipologia d'un o més microorganismes presents en un aliment, ja sigui una matèria primera, un producte semielaborat o un producte final. Porta a terme anàlisi per definir un aliment (microorganismes vius en un iogurt), per mantenir unes característiques determinades d'un producte (llevats per realitzar la fermentació del vi), per garantir la seguretat alimentària d'una manera preventiva (control de microorganismes patògens en un producte acabat) o per saber les causes d'una toxiinfecció alimentària.

Tasques

Com a coneixedor/a de la legislació vigent:
  • Gestiona l'aplicació de la legislació alimentària i està al dia de tota la normativa que afecta als aliments elaborats en l'empresa i informa als departaments implicats de com els afecta i quines mesures han de prendre per adaptar-s'hi.
  • Està al dia de les propostes de nova normativa i/o futures modificacions de la normativa vigent per anticipar-se als canvis, estudiant de quina manera afectarà a tots els nivells de l'empresa (ex: productes, matèries primeres, envasos, processos, residus, etc.). Informa als diferents departaments de l'empresa de les novetats legislatives, i de quina manera els afectarà per a prevenir-los i es prenguin les mesures necessàries. Assessora i suggereix canvis en totes les àrees de l'empresa (recerca, desenvolupament i innovació, producció, qualitat, marketing, comercial, recursos humans, seguretat laboral, medi ambient, comunicació al consumidor...) per adaptar-se a la legislació alimentària.
  • Audita el compliment de la normativa vigent en l'àmbit de l'empresa i gestiona la documentació que certifica l'acompliment de la legislació vigent.
  • És responsable de coordinar els departaments de l'empresa implicats quan es vol aconseguir una marca alimentària legalitzada, per exemple, una Denominació d'Origen o una Marca de Qualitat.
  • Detecta les possibilitats de subvencions i ajudes publicades per les administracions a les que es pot acollir l'empresa (per ex: Ajudes per R+D+I: Recerca, Desenvolupament i Innovació; ajudes per adherir-se a una denominació d'origen; per la implantació de sistemes de gestió de qualitat i seguretat; per formació, etc.).

Com a gestor/a de la seguretat alimentària:
  • Dissenya, desenvolupa, implementa, revisa i manté actualitzat el Sistema de Gestió de la Seguretat Alimentària de l'empresa. Estableix, implanta i revisa el sistema d'autocontrol, basat en el sistema d'Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control (APPCC). Estableix, implanta i revisa un sistema de traçabilitat i de retirada de productes.
  • Actua com a interlocutor/a amb proveïdors, clients, administració i altres parts interessades, en els temes relacionats amb la seguretat alimentària.
  • Coordina, i en alguns casos executa, les accions formatives del personal de l'empresa relacionades amb la seguretat alimentària.
  • Avalua l'adequació de les infrastructures i l'entorn de treball en relació a la seguretat alimentària, així com les pràctiques de manipulació i fabricació que porten a terme els/les manipuladors/es d'aliments, per assegurar que s'hi apliquen les mesures d'higiene establertes per evitar factors de risc de contaminació.

Com a expert/a en qualitat alimentària:
  • Dissenya, desenvolupa, implanta, manté i revisa el sistema de qualitat de l'empresa, participa en el disseny, implantació, desenvolupament i comunicació de la política de qualitat marcada per la direcció de l'empresa.
  • Lidera el disseny i l'aplicació del Pla de Qualitat i audita si les operacions es desenvolupen segons les pautes establertes pel Pla de Qualitat. Audita el pla d'autocontrol (programes de prerequisits i sistema d'APPCC -Anàlisi de Perills i Punts de Control Crític-).
  • Estableix i desenvolupa els plans de control de: la documentació de qualitat; la informació; els registres de qualitat; els productes no conformes; i dels equips d'inspecció, mesura i assaig. Coordina la gestió de no conformitats i reclamacions. Audita el procediment d'avaluació de satisfacció del client, establint els procediments de quan, per què i com fer el tractament d'accions correctores i accions preventives.
  • Estableix instruccions de treball per a la resta de departaments, en aspectes relacionats amb la qualitat.
  • Estableix procediments i coordina els processos per elaborar les especificacions de matèries primeres i per a l'homologació de proveïdors i acceptació de subministraments.

En el cas que assumeixi funcions com a expert/a en microbiologia d'aliments:

  • És responsable de la identificació i conservació òptima de la mostra abans de realitzar l'analítica; i en alguns casos, també d'obtenir la pròpia mostra i garanteix que es segueix el procediment analític específic per cada anàlisi i producte.
  • Fa els tractaments previs a la mostra per a poder analitzar-la. Sembra en medi líquid o sòlid utilitzant el material adequat (pipetes, útils per a la sembra) i replica aquestes sembres en diferents medis de cultiu per a major representativitat de l'anàlisi.
  • Llegeix els resultats i decideix si es segueix amb el procediment quan el protocol d'anàlisi ho estableix.
  • Realitza les tasques necessàries per mantenir els microorganismes que s'utilitzen com indicadors o cocultius mare en bon estat. Corrobora que els microorganismes, en el cas que s'utilitzin per la fabricació del seu producte (vi, pa, iogurt), són els correctes.
  • Té cura de tot el material del laboratori. Realitza els procediments de seguretat per calibrar els instruments i assegura els protocols.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE