Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Descripció

El/la Tècnic/a de producció de làctics és el/la professional que s'encarrega d'elaborar productes alimentaris derivats de la llet d'animals domèstics mamífers com poden ser la vaca, l'ovella i la cabra. El procés d'elaboració dels productes làctics pot incloure o no la fermentació. Entre els productes sense fermentació hi ha la llet, la llet en pols (deshidratada o vaporitzada), la mantega i la crema de llet o nata. Entre els productes amb fermentació destaquen el iogurt, el formatge i el kéfir, depenent dels bacteris que provoquen la fermentació i del procés productiu.

Tradicionalment, la producció de làctics la feien els pastors amb la llet del seu propi ramat, però constituïa una producció residual i d'autoconsum per conservar els excedents làctics quan hi havia excés de producció. Ara bé, l'evolució de les tècniques de producció i l'obertura de nous mercats en el camp de l'alimentació humana ha provocat en les darreres dècades la consolidació de la producció de derivats de la llet com els iogurts, els formatges i la mantega principalment.

Les indústries que elaboren productes làctics estan sotmeses a controls tecnològics i higiènics atès que la llet crua presenta una vida microbiana especialment activa i en alguns productes làctics cal preservar la cadena de fred. El consum d'aquest tipus de productes ha experimentat, des de la dècada dels anys cinquanta del segle XX, un considerable augment en la demanda que ha portat a notables canvis tecnològics en l'elaboració de productes làctics. En aquest sentit, destaquen la pasteurització, la generalització de les tècniques frigorífiques i l'ús de munyidores mecàniques.

Tasques

  • Aplica tècniques de preparació de l'àrea de treball i manteniment d'equips de recepció de diferents tipus de llet, evitant contaminacions, complint la normativa aplicable de prevenció de riscos laborals, mediambiental i de seguretat alimentària.
  • Realitza les operacions bàsiques del processament de la llet i aplica els tractaments físics i tèrmics a la llet líquida i productes similars, aconseguint els nivells de conservació i qualitat exigits.
  • Elabora les mescles de base per a formatges i mantegues, reconeixent els diversos ingredients, l'estat en que s'han d'incorporar, la seva funció i els seus marges de dosificació.
  • Desenvolupa els diferents mètodes d'incubació relacionant-los amb els diferents tipus i varietats de formatges: fresc, curat, semicurat, pasta dura i pasta tova.
  • Prepara la llet per a l'emplenament-emmotllat, premsat i maduració.
  • Incorpora els diferents tipus de cultius de bacteris, llevats i fongs, de sals minerals, de qualls i d'altres ingredients en les dosis i moments del procés de fermentació, discriminant-los per als diferents tipus de formatges.
  • Supervisa la certificació i normalització en l'elaboració de formatges per poder accedir a les denominacions d'origen i/o altres sistemes de verificació de la qualitat alimentària.
  • Aplica els mètodes d'anàlisi fisicoquímics i microbiològics bàsic en la llet i productes lactis per obtenir els paràmetres de composició.
  • Elabora llets de consum, evaporades, en pols, mantegues, gelats i productes similars, relacionant les operacions necessàries, els productes d'entrada i sortida i els mitjans emprat
  • S'ocupa del mostreig en la indústria làctia i manipula l'instrumental associat.
  • Gestiona els sistemes de presa, marcatge, trasllat i preservació dels productes lactis.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE