Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

"Catador/a", Integrant d'un panel de degustadors, Tastador/a professional.

Descripció

El degustador professional ("Catador") és el professional entrenat que treballa per empreses privades o públiques tastant productes i donant l'opinió sobre la seva qualitat i la seva adaptació als estàndards establerts per la legislació (panels de degustació de denominació d'origen), per la pròpia entitat (ex: panels interns de les empreses agroalimentàries) o respecte a uns productes en un tast comparatiu. L'opinió queda recollida en una enquesta que permet quantificar-la i convertir-la en una mesura objectiva en la qual fonamentar posteriors decisions d'acceptació o no d'un producte sota certs criteris (qualitat, grau de satisfacció del client, etc.).

Tasques

  • Analitza l'aliment o beguda amb els cinc sentits (vista, oïda, gust, tacte i olfacte) o només amb aquells que s'usen per extreure els resultats de la prova (ex.: degustacions on deliberadament s'utilitza un got de color o opac).
  • Manté en tot moment les condicions establertes per fer la prova (ex.: no es fan comentaris entre degustadors, etc.) i fa el tast seguint les instruccions del director del panel.
  • Descriu l'aliment o beguda utilitzant les tècniques triades per a la prova (ex.: escriu els adjectius que defineixen una característica del producte provat).
  • Recull la seva opinió usant el suport establert (ex.: enquesta de resposta múltiple) i descriu les característiques dels productes respecte als paràmetres establerts (ex.: comparació amb patrons coneguts: "l'aroma del vi té notes de fruita vermella").
  • Quantifica els paràmetres que defineixen l'aliment o beguda provada, en funció de la seva percepció (perceptibilitat i sensibilitat), amb l'ajut de l'eina definida. Moltes enquestes tenen una escala de puntuació que permet extreure un valor comparable amb d'altres degustadors i fer més objectius els resultats. Normalment els panels de degustadors estan formats per 6 o 8 persones com a mínim (quan més nombrós sigui el grup, major serà la seva fiabilitat).
  • Quantifica els paràmetres que defineixen l'aliment o beguda provada, en funció de la seva percepció, amb l'ajut de l'eina definida. Moltes enquestes tenen una escala de puntuació que permet extreure un valor comparable amb d'altres degustadors i fer més objectius els resultats. Normalment els panels de degustadors estan formats per 6 o 8 persones com a mínim.
  • Classifica el producte tastat segons una escala de valor, que pot tenir un únic paràmetre (ex.: és igual que la mostra o no) o diversos (ex.: aromes del vi).
  • Mantenir un llindar de sensibilitat notable, amb entrenament previ per a cada produte.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE