Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Descripció

La recerca en noves tècniques i processos de producció d'aliments està estretament condicionada pels avenços i innovacions biotecnològiques. Aquest és el cas de l'enginyeria genètica alimentària, que té com a objectiu la creació d'organismes genèticament modificats (OGM) per tal de produir millores o conferir una propietat determinada en els aliments. Amb la utilització de diferents tècniques, es poden transferir a un organisme gens externs (que no li són propis per naturalesa), que li proporcionaran certes característiques desitjades: major productivitat; resistència als pesticides, a malalties o a condicions climatològiques adverses; adaptacions a diferents condicions de creixement; producció d'una substància o medicament; etc. Quan la modificació consisteix en la introducció d'un gen procedent d'una altra espècie parlaríem de transgènics.

El/la tècnic/a d'aliments genèticament modificats és responsable del disseny, desenvolupament i execució d'aquests projectes de recerca sobre producció i millora alimentària, utilitzant diferents mètodes, que inclouen des de la simple selecció de plantes a tècniques moleculars més complexes.

En cada cas, abans d'autoritzar-los per al consum, tots els OGM se sotmeten a un procés individualitzat i rigorós per avaluar-ne la seguretat. A Europa aquesta avaluació científica correspon a l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA). En l'avaluació es comprova que no representin cap perill per a la salut humana, que no provoquin al·lèrgies, que no hi hagi transferència de material genètic ni resistència als antibiòtics i que no s'hagi produït cap canvi significatiu des del punt de vista nutricional.

Tasques

Les tasques associades a aquest perfil professional engloben generalment tota l'execució del projecte, des de la fase de planificació fins al seu llançament al mercat. Concretament:
  • Participa en la definició d'estratègies moleculars per a transferir els gens desitjats.
  • Caracteritza les espècies vegetals, llavors o teixits (morfologia, desenvolupament, etc.).
  • Dissenya experiments i protocols d'actuació per al desenvolupament del cultiu.
  • S'encarrega d'obtenir la quantitat necessària d'exemplars en cada cas.
  • Identifica proveïdors de llavors.
  • Dirigeix un grup d'assistents de laboratori. Treballa amb tècnics/ques que li proporcionen informació sobre l'anàlisi genètica, mitjançant tècniques moleculars.
  • Es responsabilitza de la producció de tot el cicle d'elaboració de l'aliment o organisme, des del seu origen fins a l'estadi adult.
  • Detecta possibles problemes que pugui tenir el cultiu i proposa solucions.
  • Determina la viabilitat de mercat i el moment oportú per a fer-ne el llançament.
  • Es responsabilitza del compliment de les normes de seguretat legalment establertes pel cultiu de transgènics.
  • Està informat/da de les noves varietats de plantes i llavors existents.
  • Manté relacions amb altres grups de recerca per a l'intercanvi de d'organismes.
  • Redacta articles científics sobre tècniques de genètica alimentària, i assisteix a congressos especialitzats.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE