Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Broueter/a, brewer, Mestre/a cerveser/a

Descripció

La cervesera o brewery és la fàbrica on s'ubiquen tots els espais, dipòsits, eines, maquinària, productes i matèries primeres necessàries per tal de poder elaborar cervesa. Dins d'aquesta fàbrica, el cor és l'obrador o brew-house (zona calenta), on es macera l'ordi (o d'altre cereal maltejat que demani la recepta) i es renta.
Després se separa el bagàs (el cereal usat) del most, que passa a ebullició, on s'afegeix llúpol si volem donar amargor a la cervesa. La mesura de pH i densitat anirà revelant si és necessari rectificar acidesa, densitat, etc. Quan l'ebullició acaba, el most es refreda i es trasllada al fermentador (zona freda), on gràcies a l'acció del llevat, el sucre es transforma en alcohol.

Per aconseguir l'estil desitjat durant uns 8/15 dies es controlen paràmetres de la cervesa i s'afegeixen altres elements (fruites o espècies) i, en tres dies més, es passa a clarificar. Un cop envasada i depenent del sistema de fermentadors (atmosfèric o isobàric), ja estarà a punt per fer un darrer condicionament en fred i posar el producte a la venda.

El/la productor/a de cervesa és la persona que s'encarrega de planificar i supervisar tot aquest procés
d'elaboració. Ara bé, les funcions específiques d'aquest/a professional vindran determinades per la mida de la cervesera i la quantitat de fermentadors. En cerveseres petites s'encarregarà de totes les tasques, mentre que en les més grans es produeix una especialització professional a les diferents fases, i el/la mestre/a cerveser/a és qui coordina l'equip de producció i tots els processos, per tal d'assegurar la bona pràctica en les instal·lacions i la qualitat del producte final.

La tendència cap al consum d'aliments cada cops més naturals fa que la cervesa artesana tingui una demanda creixent. Fins i tot és més habitual trobar cerveseres que també funcionen com a punt de venda o que ofereixen opció de visites guiades i tast.

Tasques

  • Tenir cura del procés d'elaboració de la cervesa i assegurar que s'efectuï en les millors condicions.
  • Supervisar la recepció de les matèries primeres, d'acord amb l'establert amb el proveïdor, controlant la qualitat, les proves analítiques i els certificats.
  • Portar a terme la cocció a la que és sotmès el cereal per extreure'n el most i fins la seva arribada a fermentador, on s'inocularà amb llevat .
  • Gestionar la neteja constant i esterilització dels equips garantint la seguretat higiènica i sanitària.
  • Assegurar les correctes condicions ambientals (temperatura, humitat, llum) i dels equipaments on es porta a terme la fermentació i maduració del producte, aplicant els terminis correctes per a cada tipus de cervesa que cal elaborar, amb l'objectiu que adquireixi les virtuts i característiques que li donaran qualitat i el singularitzaran.
  • Procedir a envasar la cervesa perquè continuï el seu procés de perfeccionament.
  • Controlar el procés de comercialització dels diferents productes que van produint-se a la cervesera, ja sigui en venda directa, distribució, etc.
  • Assumir les funcions de venda i comercialització associades a fenòmens de promoció econòmica i del territori com per exemple el turisme cerveser, les visites escolars a l'obrador, l'organització de tallers de tast, entre altres
  • Vetllar pel compliment de les proves analítiques reglamentàriament establertes per assegurar la qualitat i seguretat alimentària del producte i complir amb els processos de control administratiu que hi són associats.
  • Atendre les auditories dels organismes oficials reguladors.


Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE