Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Descripció

L'origen de la necessitat de conservar els aliments deriva del fet de l'excés de producció que té lloc en en alguns períodes. Entre les múltiples tècniques de conservació dels aliments d'origen vegetal, sempre s'ha apreciat més la que manté el producte en un estat relativament similar al seu estat fresc original. La principal finalitat de la conservació és produir aliments que mantinguin les seves propietats durant un llarg període de temps, preservant-los en tot moment de l'acció dels microorganismes i altres factors capaços d'alterar les seves característiques organolèptiques. Així, l'esterilització de les llaunes de conserva és un dels punts crítics del sistema productiu de les conserves vegetals. En aquesta fase, les llaunes de conserva són sotmeses a un tractament tèrmic que garanteix l'obtenció de productes, microbiològicament, segurs.

Els processos d'elaboració de conserves de fruites i hortalisses segueixen, a grans trets, les següents etapes: recepció i selecció de la matèria primera, rentada, condicionament, inspecció, classificació, envasament, afegit del líquid de cobertura, esterilització i refredament. Els envasos també han d'esterilitzar-se.

Així, el/la tècnic/a de producció de conserves vegetals està integrat/da en una unitat o secció en la indústria de conserves i/o sucs vegetals, preparant i supervisant els recursos materials i humans disponibles i els treballs necessaris per a aconseguir els objectius fixats en els plans de producció, qualitat i protecció ambiental. La producció de conserves vegetals inclou: la transformació d'hortalisses, verdures, llegums; l'elaboració de sucs, cremogenats i nèctars; l'elaboració de polpes de fruites i melmelades; la preparació de salses de productes vegetals; la congelació i ultracongelació de productes vegetals; i l'elaboració de deshidratats i liofilitzats de vegetals.

Tasques

  • Rep, controla i prepara les matèries primeres per a la seva posterior elaboració i tractament, garantint la qualitat, la higiene i les mesures de seguretat necessàries per a iniciar el procés de producció de conserves vegetals i cuinats.
  • Realitza les operacions de control del magatzem de conserves vegetals i cuinats per al seu emmagatzematge, l'expedició de productes acabats i desenvolupa activitats de suport en el procés de comercialització.
  • Desenvolupa els processos i els procediments operatius per a la producció i elaboració de conserves i sucs vegetals.
  • Organitza la unitat de producció alimentària, programant i gestionant la realització de les operacions de dosatge, ompliment i tancat de conserves vegetals, sucs i plats cuinats, comprovant que se segueixen els procediments i normes que assegurin la qualitat requerida.
  • Condueix l'aplicació dels tractaments finals de les conserves vegetals i cuinats seguint les especificacions de qualitat i higiene demandades.
  • Coopera i gestiona els processos del pla de qualitat per a la seva implantació efectiva i controlar la fabricació de conserves amb els seus sistemes automàtics de producció.
  • Aplica tècniques de control analític i sensorial en el procés d'elaboració de conserves i sucs vegetals.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE