Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Descripció

Aquest/a tècnic/a s'encarrega de supervisar el procés d'elaboració de l'oli, que es realitza en les següents fases:

  • Les olives arriben al molí o almàssera on habitualment són processades sense emmagatzematge, evitant així la seva oxidació.

  • Es seleccionen els fruits més sans, es classifiquen per categoria i es netegen per acabar de eliminar impureses.

  • L'oliva es tritura com més ràpid millor per evitar possibles processos fermentatius.

  • El procés de batut implica la separació de l'oli, tant de l'aigua que té l'oliva com de la seva polpa vegetal.

  • L'oli s'acaba de depurar per un sistema de centrifugat vertical o de decantació, d'on en surt el líquid ja apte per al seu emmagatzematge, i s'envasa per a la comercialització.

El procés d'extracció d'olis i greixos també s'aplica per a l'obtenció d'olis de llavors (soja, girasol, colza, granet de raïm, cacauet, sèsam) i de fruits secs (oli d'ametlles, entre altres).

El/la tècnic/a de producció d'olis i greixos, depenent de la mida de l'empresa, pot assumir diverses tasques en aquest procés productiu: pot encarregar-se de les d'almàsseres i de la recepció de llavors i matèries primeres, de les deshidratadores i extractores de pinyolades, pot encarregar-se de la línia d'envasament d'olis d'oliva, llavors i greixos, pot estar al càrrec de les refineries, extractores i altres seccions de maquinària en la fase d'extracció d'olis de llavors i greixos comestibles, entre altres.

Tasques

  • Programa els processos de recepció i emmagatzematge inicial d'oliva, llavors oleaginoses o matèries grasses comestibles, definint el flux de la matèria primera en les etapes inicials de procés i assegurant uns correctes nivells de producció i qualitat.
  • Controla la recepció de les matèries primeres (olives i productes auxiliars), comprovant en l'almàssera, segons característiques de la zona de producció, la quantitat, varietat, danys i pèrdues per verificar la seva qualitat per iniciar el procés productiu, complint la normativa aplicable.
  • Condueix el procés d'extracció, d'olis d'oliva, controlant els equips que intervenen en el procés: molins per obtenir la pasta de mòlta de l'oliva, batedores, premses, dipòsits de decantació, coladors, evaporadors, centrífugues, dipòsits de decantació, etc. que es regulen segons el tipus d'oli a obtenir.
  • Condueix la secció de premses en l'extracció física per pressió dels olis vegetals a través de premses, acondicionadors, granuladores, molins, etc.
  • Gestiona el procés d'extracció química d'oli de llavors (soja, gira-sol, cacauet, sèsam, entre d'altres).
  • Regula el procés de refinatge per verificar la qualitat de l'oli, aplicant els mètodes de control de qualitat i anàlisi segons la normativa aplicable.
  • Desenvolupa el procés de transformació d'olis a través de la hidrogenació (solidificació dels olis amb un reactor) controlant paràmetres de pressió i temperatura per elaborar margarines i greixos comestibles.
  • Realitza les operacions de l'envasament, embalatge i condicionament posterior d'olis i sansa d'oliva, així com també d'olis de llavors i greixos per obtenir el producte final, verificant les seves característiques (forma, mida, gruix, soldadura o capes) i l'ajust del tancament i segellament de l'envàs amb les especificacions del procés productiu.
  • Controla l'aplicació del pla de mostreig en planta per verificar la qualitat de cada tipus de mostra obtinguda al llarg del procés productiu en l'elaboració d'oli d'oliva, d'olis de llavors i de greixos comestibles i es codifica per al seu trasllat al laboratori. En alguns casos, es verifica la qualitat d'olis i greixos mitjançant tècniques d'anàlisi sensorial, per a la determinació de paràmetres comestibles.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE