Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Descripció

El conductor/a de vehicles ferroviaris és el/la professional que s'encarrega de conduir trens de transport de passatge, metros, tramvies, trens de transport de mercaderies, entre altres tipus de vehicles ferroviaris, i realitza trajectes que poden ser curts, llargs o de maniobra.

Convé destacar que existeixen dos tipologies de permisos de conducció de vehicles ferroviaris en funció de la distancia recorreguda i la velocitat màxima que es pot assolir: el permís de classe A i el permís de classe B. Aquests permisos habiliten als/les conductors/es de vehicles ferroviaris per conduir els trens sota unes condicions concretes.

Tasques

Les tasques principals del/de la conductor/a de vehicles ferroviaris depenen del permís de conducció de què es disposi: classe A o classe B, i es concreten en les següents:
 • Conduir vehicles ferroviaris de permís de classe A, el que significa:
  • Realitzar operacions de maniobra de trens.
  • Conduir trens de treball una distància màxima de 100 km a una velocitat màxima de 60 Km/h.
  • Conduir vehicles ferroviaris auxiliars, que són els que s'utilitzen per al manteniment i la construcció de la infraestructura ferroviària.
  • Conduir locomotores quan s'utilitzin per a realitzar maniobre
 • Conduir vehicles ferroviaris de permís de classe B, el que significa:
  • Realitzar totes les operacions de conducció que pot realitzar el conductor/a de vehicles ferroviaris amb permís de classe A.
  • Conduir tots els tipus de vehicles ferroviaris en qualsevol línia ferroviària integrada a la xarxa sigui quina sigui la distància a recórrer i sigui quina sigui la velocitat màxima requerida.
Addicionalment, el/la conductor/a de vehicles ferroviaris tant amb permís de classe A com de classe B duen a terme les següents tasques:
 • Interactuar amb el centre de control i seguir les ordres que li comuniquin per tal d'acomplir les normes de senyalització de la xarxa ferroviària.
 • Comunicar-se amb el centre de control per traspassar informació sobre possibles incidències tècniques del vehicle ferroviari o del sistema de senyalització.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE