Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Pilot d'avions

Descripció

Els/Les pilots de línia aèria transporten per l'aire passatgers/es i càrrega, en general seguint rutes i horaris prefixats. La seguretat dels/de les passatgers/es i la tripulació és l'aspecte més important de la seva activitat. Per això hi ha una normativa d'operacions i legislació molt estricta que s'ha de seguir al detall. Per altra banda, el transport aeri és també un servei i per tant els/les pilots també han de realitzar les seves tasques tenint en compte factors econòmics i de puntualitat.
En general calen dues persones pilots per a manejar un avió. El/La pilot comandant i el/la copilot desenvolupen les mateixes tasques però el/la comandant té l'autoritat i la responsabilitat del vol.

Tasques

 • Dirigeix el que s'anomena preflight-test (l'examen abans del vol), comprovant que tot l'equipament funciona correctament: els motors, instruments i la resta de sistemes. Per a desenvolupar la seva activitat aquests/es professionals utilitzen tot tipus d'equipament: altímetres, anemòmetres (mesuren la velocitat), instruments de navegació i vol etc. Sobretot mantenen contacte via ràdio amb els controladors aeris.
 • Traça el pla de vol detalladament.
 • Consulta amb els/les despatxadors/es de vol i els meteoròlegs la previsió del temps. Si és necessari varia la ruta, la velocitat o alçada, per tal de proporcionar el vol més segur, fluid, ràpid i econòmic.
 • S'assegura que la càrrega està correctament col·locada.
 • Coordina la resta de la tripulació, donant instruccions perquè realitzin les seves tasques.
 • Realitza l'operació d'enlairament, una de les operacions més complexes i per la qual és fonamental la correcta compenetració entre el/la pilot comandant i el/la copilot.
  El/La comandant s'encarrega de dirigir l'avió mentre que el copilot analitza el panell d'instruccions. Quan s'assoleix la velocitat adequada, el copilot avisa el comandant i aquest comença la maniobra d'enlairament.
 • S'encarrega del vol:
  Normalment, s'opera amb el/la pilot automàtic, així que el/la pilot s'encarrega de supervisar el correcte funcionament i de monitoritzar les dades: combustible, estat dels motors, aire condicionat i altres sistemes.
  En determinats casos ha de canviar la ruta o l'alçada.
  Si la visibilitat és dolenta, ha de confiar totalment en els equips dels que disposa per a maniobrar.
  Realitza l'operació de vol manual en cas d'emergència.
  Proporciona informació als passatgers des de la cabina, mitjançant el micròfon (alçada, temps previst, estat del vol, etc.)
 • Manté comunicació constant amb els/les controladors/es de torre, d'aproximació i de ruta, que li transmeten les autoritzacions per l'enlairament i l'aterratge, recomanacions dels marges que ha de mantenir durant el vol i instruccions per aterrar.
 • Aterra ajudat pels/per les controladors/es. Aquesta tasca exigeix molta concentració i coordinació entre pilot comandant i copilot.
 • Realitza el que s'anomena "taxiing" o rodatge, que és el conjunt de maniobres de circulació per a situar l'avió de la porta d'embarcament a la pista i per retornar-lo a l'aparcament.
 • Reporta la informació tècnica del vol: durada, alçada i consum de combustible.
 • Es responsable de realitzar regularment exercicis en simuladors de vols per practicar situacions d'emergència.
 • S'ha d'assegurar que el pla de vol és correcte. En funció de la companyia de transport aeri, pot realitzar el seu propi pla de vol.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE