Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Agent de lluita aviària

Descripció

Aquest/a professional es dedica a ensinistrar falcons a fi que foragitin les aus del recinte aeroportuari. Es tracta d'una tasca molt important ja que els ocells poden causar accidents si xoquen amb els avions o si perjudiquen les comunicacions, a més poden malmetre l'equipament. Tots els aeroports estan obligats a tenir un servei de control d'aus.

Els grans espais de l'aeroport són molt atractius per a nombrosos grups d'aus, tant sedentàries com migratòries, perquè són extensions àmplies sense depredadors i amb aliment. Es fa necessari establir mètodes dissuasius com ara l'ús de falcons, d'altaveus o de coets per evitar que s'instal·li una colònia d'ocells. Està demostrat, però, que l'ús d'aus rapaces és el més efectiu, perquè amb les altres formes els ocells s'acaben acostumant.

Tasques

El/La falconer/a du a terme l'ensinistrament dels falcons en diferents etapes. Requereix molt de temps i dedicació.
Totes les aus que es crien en captivitat han de tenir un certificat de la Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITES) que s'expedeix al Ministeri de Comerç. En tot moment es respecten les normatives i aquestes aus estan protegides.
 • Estableix un vincle afectiu amb el falcó.
  En aquesta primera fase l'entrenador li tapa el cap amb una caputxa i el manté en dejú per facilitar la domesticació.
  Lliga les potes de l'animal perquè no s'escapi i el posa sobre la màniga de pell.
  Està constantment amb ell perquè s'acostumi.
  L'anomena sempre pel seu nom perquè el falcó reconegui la seva veu.
 • Ensenya al falcó a foragitar les aus.
  Al començament permet que el falcó realitzi vols curts.
  Un/a ajudant/a es col·loca a uns 100 metres amb el falcó i li treu la caputxa. Crida el falcó pel seu nom i sacseja un reclam que sovint és un ocell mort.
  Quan el falcó arriba li ofereix carn crua com a premi.
  Lentament li ensenya al falcó quines són les seves preses perquè les espanti, sense que això impliqui caçar-les.
 • Circula pels diferents espais de l'aeroport perquè el falcó pugui espantar les aus. Està en contacte amb els/les tècnics/ques de medi ambient que coneixen les aus i l'entorn.
 • Es manté en comunicació amb els/les pilots i els/les controladors/es que també li poden donar informació d'on ha d'actuar.
 • En alguns casos es trasllada a altres aeroports ja que en els que són petits no hi ha un equip fix de falconers/es.
 • Disposa d'un mecanisme per localitzar el falcó en cas de pèrdua. El falcó porta incorporat un sistema emissor a la pota o cua, i amb el receptor es pot realitzar un seguiment del falcó.
 • A vegades treballa amb altres ocells de caça (àguiles, voltors, etc.)
 • Coordina amb les autoritats de vida salvatge, qualsevol aspecte relacionat amb el suport a la vida salvatge en els entorns de l'aeroport per evitar possibles situacions futures on es posi en perill algun ecosistema.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE