Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Agent de detecció

Descripció

El o la vigilant de seguretat d'aeroport s'encarrega de controlar les persones que accedeixen a l'àrea d'embarcament de l'aeroport. El seu objectiu és evitar que cap objecte perillós s'introdueixi als avions i a les dependències de l'aeroport.

Es tracta d'una ocupació molt semblant a la de vigilant de seguretat però especialitzada en l'entorn aeroportuari. Requereix el coneixement de la normativa i de l'ús dels aparells necessaris per descobrir els elements restringits: raigs X, detecció de metalls, etc. Aquests professionals han d'actuar de manera molt rigorosa perquè es tracta d'una activitat crítica.

Tasques

 • Revisa les dades identificatives de les persones que accedeixen a la zona d'embarcament: passatge, personal de les companyies aèries, d'operadores, de botigues i de serveis de l'aeroport.
  Comprova que el passatge disposi de la targeta d'embarcament. Els acompanyants no estan autoritzats a entrar.
  Revisa les acreditacions de la resta de personal.
 • Controla el pas de les persones per l'aparell de detecció de metalls. En cas que la màquina avisi realitzarà diverses accions per a trobar l'objecte metàl·lic: demanar buidar les butxaques (en general es tracta de monedes, claus ...), utilitzar un aparell de mà de detecció (per veure si el problema és el cinturó), etc.
 • Comprova que tot l'equipatge de mà s'introdueixi per la cinta de l'aparell de raigs X: maletes, bosses, abrics, etc. Els ordinadors portàtils, càmeres fotogràfiques i altres aparells també han de ser observats mitjançant els raigs X.
 • Utilitza el monitor de raigs X per vigilar el contingut de l'equipatge. Si detecta algun objecte prohibit, demana al propietari o propietària que ell mateix l'extregui per així comprovar si forma part del grup dels restringits: focs d'artifici, líquids inflamables, combustibles, armes de foc, municions, ganivets o altres articles que puguin tallar, etc.
  En cas de trobar algun objecte no permès el requisarà. Si aquest és molt perillós informarà a un/a agent de l'autoritat.
  En alguns casos potser no pot determinar el contingut d'un paquet perquè està embolicat, i llavors demanarà al passatger que ell mateix el desemboliqui.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE