Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Descripció

L'integrador/a social s'ocupa de programar, organitzar, desenvolupar i avaluar les activitats d'integració social, valorant la informació obtinguda sobre cada cas i determinant i aplicant les estratègies i tècniques més adequades per potenciar el desenvolupament de l'autonomia personal i la inserció social i comunitària de l'individu.

Tasques

Les principals tasques que duu a terme un/a professional dedicat a la integració social:
  • Programa, organitza i avalua les intervencions d'integració social.
    Obté informació dels casos assignats a partir dels informes rebuts, de la programació general establerta i d'altres fonts complementàries.
    Elabora el programa d'intervenció i estableix les normes i els procediments d'atenció als casos assignats a partir del pla que s¿hagi definit.
    Organitza i gestiona els recursos humans, materials i econòmics de la intervenció, i optimitza la seva assignació d'acord amb els objectius establerts. Manté organitzada la documentació d'intervenció.
    Avalua programes d'intervenció, a fi de garantir l'adequació del programa a les necessitats d'integració social del cas assignat.
  • Organitza i supervisa les activitats d'atenció a unitats de convivència.
    Defineix els protocols d'atenció, segons la programació establerta, i ajusta els recursos necessaris per al desenvolupament de les activitats previstes.
    Organitza l'espai de residència habitual de la persona assistida i l'assignació d'ajudes tècniques. Instrueix i assessora la unitat de convivència sobre les responsabilitats i accions que han d'assumir.
    Supervisa les tasques de manteniment de la llar, i realitza la gestió domèstica de la unitat de convivència segons el programa establert.
    Organitza i supervisa les tasques de suport personal i emocional, d'acord amb les normes de seguretat i d'atenció a l'usuari o usuària establertes.
    Aplica tècniques i procediments d'avaluació per valorar el nivell de satisfacció de les necessitats bàsiques i el desenvolupament de les competències de la unitat de convivència assignada.
  • Entrena a les persones en l'adquisició d'habilitats d'autonomia personal i social.
    Dirigeix i supervisa les activitats de prevenció en els casos de pèrdua de la mobilitat, i aplica la programació i les normes de seguretat establertes.
    Dóna suport i estimula la comunicació d¿usuaris i usuàries, tot fent possible un nivell de comprensió adequat als missatges emesos i afavorint les relacions interpersonals.
    Instrueix les persones que atén sobre les habilitats bàsiques necessàries per a la seva autonomia personal i social.
    Aplica les tècniques i els procediments d'avaluació per valorar els resultats obtinguts en el desenvolupament de les habilitats d'autonomia del cas assignat.
  • Supervisa les activitats d'inserció ocupacional.
    Determina les línies d'actuació per comprovar la situació ocupacional de la persona, a partir dels indicadors i els mitjans establerts en el pla d'avaluació.
    Comprova sobre el terreny l'adequació de les activitats i dels mitjans d'inserció al cas assignat, en col·laboració amb els responsables de l'entitat d'inserció.
    Instrueix i assessora a les persones, o els seus tutors o familiars, sobre les responsabilitats i les accions a desenvolupar en el seu entorn ocupacional, així com sobre les gestions o requisits necessaris per al desenvolupament de la seva inserció ocupacional.
    Aplica les tècniques i procediments d'avaluació per valorar el nivell d'inserció ocupacional obtingut en el cas assignat.
  • Acompanya els processos d¿integració a les comunitats d¿acollida de les persones migrades.
    Actua de pont amb la societat d'acollida i desenvolupa tasques que fomenten la coneixença, el respecte i la integració, de manera que es fomenti la diversitat, el coneixement i el respecte entre membres de diferents cultures.
    Assessora i informa col·lectius de població migrada i de la societat d'acollida per tal de poder millorar els processos d'integració i intercanvi cultural entre ambdues poblacions
    Programa, dissenya i dinamitza accions orientades al foment de la integració cultural, la cultura de la diversitat i la lluita contra la xenofòbia en diversos camps d'actuació, tant per a població migrada com per a població autòctona (col·loquis, seminaris, tallers, jornades, festes, actes culturals, etc.).

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE