Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Tècnic/a de prospecció, Prospector/a d'empreses,

Descripció

El/la prospector/a laboral treballa a organitzacions que gestionen programes d'ocupació adreçats a millorar l'ocupabilitat de les persones que atenen i afavorir la seva inserció dins del món laboral. Concretament, dins dels serveis d'ocupació i promoció econòmica, el/la prospector/a laboral s'encarrega de conèixer i contactar amb el teixit empresarial del seu territori, amb l'objectiu de distingir les demandes i interessos del mercat de treball, per tal d'orientar, capacitar i inserir talent en sectors generadors d'activitat econòmica i desenvolupament local.

La prospecció generalment s'inicia amb la recerca d'empreses del territori i un primer contacte, on es presenta la cartera de serveis que ofereix l'organització amb caràcter general. En aquest sentit, és important conèixer tant la pròpia activitat que es realitza des del servei d'ocupació (programes, formacions, perfil professional de les persones usuàries), com tenir informació sobre contractació, subvencions o bonificacions que puguin anar associades, per tal d'explorar com tot aquest catàleg encaixa amb les necessitats de l'empresa.

A partir del coneixement de l'empresa, del seu sector productiu i de la cartera de serveis d'ocupació, el/la prospector/a pot proposar diferents col·laboracions adreçades a fomentar l'ocupació. Entre aquestes la més comuna és la intermediació, que es produeix quan l'empresa té necessitat d'incorporar personal i genera una oferta de treball. En aquest cas, acostuma a ser la persona prospectora qui gestiona l'oferta i fa la selecció de participants, sempre en col·laboració amb l'equip d'orientació. Però aquest/a figura també pot establir altres tipus de col·laboracions profitoses per millorar l'ocupabilitat de les persones usuàries com gestionar pràctiques per les formacions que fa la seva entitat, concretar projectes de capacitació conjunta; o altres tipus de col·laboracions útils per l'orientació i el coneixement de sectors productius, com visites a empreses o xerrades professionals, entre d'altres.

En definitiva, realitzar una bona prospecció suposa crear i mantenir una relació de fidelització amb les empreses, de manera que aquestes tornin a contactar amb el/la prospector/a de l'entitat davant noves necessitats o col·laboracions.

Dins de les organitzacions que gestionen programes d'ocupació és habitual que la persona prospectora estigui adscrita a un programa específic, a través del qual s'atén a un col·lectiu amb especials dificultats d'inserció. Així, la seva feina anirà més focalitzada en trobar oportunitats per aquestes persones participants. En tots els casos, és important que el/la prospector/a conegui les persones a inserir del seu servei. D'aquesta manera la seva prospecció anirà més alineada i d'altra banda podrà respondre amb més exactitud a les demandes que es puguin presentar des de les empreses.

Finalment, de cara a l'ecosistema d'agents d'ocupació el/la prospector/a laboral pot treballar a dos tipus d'organitzacions: per un costat les de caràcter públic, com podrien ser ajuntaments, consells comarcals o òrgans autònoms locals de promoció econòmica; i per l'altre, a entitats sense ànim de lucre del tercer sector, com associacions, fundacions o cooperatives, que incorporin l'ocupació al seu catàleg de serveis.

Tasques

Coneixement del servei d'ocupació i l'entorn productiu
  • Conèixer les característiques socioeconòmiques i professionals dels principals col·lectius demandants d'ocupació, molt especialment d'aquells en risc d'exclusió social, com per exemple aturats de llarga durada, majors de cinquanta anys, joves amb un baix nivell de qualificació, població migrada amb dificultats d'inserció social, entre altres.
  • Estar al dia dels programes d'ocupació i serveis de la seva entitat, així com dels tipus de contractacions, subvencions o ajudes que puguin ser complementàries per establir possibles vies i acords de col·laboració.
  • Conèixer les tendències del mercat laboral, els sectors productius i molt especialment les empreses del seu territori o àrea d'influència.
Prospecció i fidelització d'empreses
  • Contactar i visitar les empreses de la seva àrea d'influència per fer arribar informació sobre els serveis de l'entitat.
  • Detectar les demandes i les necessitats de les empreses, adoptant un rol facilitador per canalitzar solucions i explorar vies de col·laboració conjuntes.
  • Fidelitzar a les empreses per crear una cartera de clients o d'empreses col·laboradores del seu territori.
  • Enviar informació actualitzada (via newsletter, email o publicacions web o xxss) sobre nous programes, subvencions o altres continguts que puguin generar col·laboracions amb el teixit empresarial.
Intermediació d'ofertes
  • Gestionar ofertes de feina, intermediant entre les necessitats de les empreses i les persones candidates, dissenyant accions formatives adhoc a l'oferta per augmentar l'ocupabilitat dels candidats i candidates.
  • Organitzar accions que promoguin l'aproximació de les empreses i les persones en recerca de feina: activitats de reclutament, espais d'entrevista i networking, xerrades de professionals, etc.
  • Coordinar-se i recolzar la tasca del personal orientador per facilitar el trànsit dels i les participants cap a la inserció en el món laboral, per exemple fent l'acompanyament a la inserció i el seguiment posterior dels i les participants inserits al mercat laboral.
Gestió del servei
  • Gestionar la informació i documentació del programa o servei segons els procediments i eines informàtiques de la seva entitat per la correcta gestió i justificació de les accions.
  • Mantenir la base de dades del teixit empresarial local actualitzada.
  • Elaborar informes, memòries i indicadors de seguiment i impacte de les diferents actuacions relacionades amb el programa on està adscrit/a o servei.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE