Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Descripció

La feina de l'amarrador/a consisteix a assegurar/encapellar amb caps (cordes) els vaixells al moll, mitjançant els norai (elements fixos de gran resistència, pilars de ferro sòlidament enclavats al moll que permeten fixar les cordes amb seguretat) al moll. Quan el vaixell salpa, els amarradors tornen a actuar, però aquesta vegada per al desamarratge.

A una distància determinada abans d'arribar al port, el vaixell s'atura i ha de pujar el pràctic del port d'arribada, que és qui guia la maniobra d'atracament. Un cop dins el port i després de l'aproximació al moll on haurà d'atracar, cal que maniobri per posicionar-se de manera correcta en relació al moll per a la maniobra de l'amarratge. Finalment, des del vaixell es llancen les cordes i cables que són recollits pels per les amarradors/es que els lliguen als norai. Aquesta maniobra es coordina entre l'oficial d'abord, el pràctic i l'equip d'amarradors/ores.

Les empreses d'amarratge han de prestar els seus serveis amb la màxima seguretat i celeritat. La intensitat d'arribada i sortida dels vaixells marca també el ritme de la feina. Amb tot, les operacions acostumen a ser lentes perquè els vaixells, especialment els més grans, no poden maniobrar amb rapidesa. L'amarratge és un treball en equip, on s'hi troben diferents qualificacions professionals segons l'experiència (cap d'operacions, patró/ona de les embarcacions de suport a l'amarratge, mariner/a, amarrador/a a terra, auxiliar d'amarrador/a).

Tasques

  • Efectuar les operacions de manteniment dels caps, guia i cables, seguint les pràctiques marineres, per garantir la seguretat en l'amarratge i desamarratge del vaixell.
  • Executar les operacions d'afermar i deixar anar els caps d'amarratge seguint les instruccions rebudes, per realitzar l'atracament i /o desatracament del vaixell, aplicant els criteris de seguretat en el treball segons la normativa de prevenció de riscos laborals en operacions portuàries, per evitar danys al personal que les executa.
  • Manejar els equips de comunicació que regulin les administracions marítimes durant les feines de maniobres per establir les comunicacions amb el vaixell.
  • Conèixer l'eixàrcia d'amarratge, formada pel conjunt de caps i cables emprats en l'amarratge d'un vaixell: llarg de proa, travessí de proa, spring de proa, spring de popa (també conegut com a colzera), travessí de popa i llarg de popa.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE