Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Forestal

Descripció

Durant els anys 80 es creen progressivament a les diferents comunitats autònomes els cossos de guarderia rural o agents rurals que, amb diferents matisos segon la CCAA tenen competències en relació a la protecció i correcta gestió de les pràctiques que es desenvolupen en el medi ambient. Fa les funcions de policia i guarda de béns forestals, cinegètics i piscícoles, de vies pecuàries i d'espais protegits. Per accedir-hi, cal superar unes oposicions.

D'altra banda, hi ha tota una sèrie de professionals que realitzen tasques similars de protecció del medi ambient, que treballen per ONG, associacions privades, finques particulars, reserves de caça, etc. La principal diferència amb els cossos de guarderia de les diferents administracions és que no tenen capacitat punitiva, i que no han accedit a la feina mitjançant unes oposicions.

Tasques

  • Realitza tasques de vigilància general del medi natural, mitjançant recorreguts periòdics per una àrea assignada.
  • Participa en la recuperació d'espècies protegides mitjançant el seguiment, cens i rescat d'exemplars ferits, entre d'altres.
  • Fa el seguiment i el control en els aprofitaments forestals, supervisa la tala d'arbres i l'estat del bosc després de la tala.
  • Vigila i verifica el compliment de la normativa cinegètica i piscícola. A més, recull dades d'abundància o problemàtica d'espècies d'interès cinegètic, assessora i realitza tasques de suport per a la creació o segregació de vedats i refugis de pesca.
  • Controla els accessos a les àrees recreatives i la circulació motoritzada en espais especialment protegits.
  • Participa en tasques de prevenció i, secundàriament, d'extinció d'incendis, verifica les condicions de seguretat de les zones i infrastructures de risc, així com de les cremes autoritzades, i coordina els mitjans terrestres fins a l'arribada dels equips de bombers professionals.
  • Planteja denúncies administratives per infracció de la normativa o denúncies penals, en cas de delicte ecològic.
  • Pel que fa al cos oficial d'Agents Rurals, realitza marcacions del terreny i medicions de l'arbrat, senyalitzacions de llocs de caça, reserves, refugis, etc.
  • Participa en repoblacions piscícoles i cinegètiques.
  • Coordina equips de voluntaris.


Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE