Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Enginyer/a de processos R+D en tecnologia energètica; Enginyer/a especialista en R+D+I d'energia; Gestor/a d'R+D en tecnologia; Enginyer/a especialista en R+D+I del sector energètic

Descripció

El desenvolupament d'activitats en R+D+I (Recerca, Desenvolupament i Innovació) és un factor clau per tal que la indústria de l'energia renovable guanyi en competitivitat. En aquest sentit, la figura d'enginyer/a en R+D+I en tecnologia i energia impulsia i gestionia el desenvolupament de projectes de recerca de noves tecnologies, millora d'equips o optimització de consum entre d'altres. Acostuma a treballar en projectes que es desenvolupen en el context d'una planta d'energia renovable, bé sigui eòlica, d'energies solars (fotovoltaica, tèrmica, termosolar, etc.), d'energia hidràulica, geotèrmica o de biomassa. La seva missió es centra en l'ús de la innovació per tal que tots aquests processos es desenvolupin de la forma més eficient possible.

Tasques

L'ocupació d'enginyer/a de R+D+I en tecnologia i energia desenvolupa funcions d'enginyeria de projecte dins del seu departament. Els projectes que impulsa es dirigeixen en part a la implantació de sistemes de millora contínua. Concretament:
 • Realitza l'anàlisi de les dades estadístiques dels coeficients de producció i dels paràmetres de la producció obtinguda. Busca l'optimització dels processos tecnològics de producció i estableix els règims òptims de fabricació, així com el seu control de qualitat.
  Analitza cada procés, elimina aquells que són improductius i implementa aquells que sí ho són.
  Du a terme una auditoria tecnològica de forma periòdica per tal d'identificar possibles canvis en els equips que al mateix temps permetin millorar els processos.
 • Millora els procediments i metodologia de treball a partir de l'anàlisi de mètodes i temps, l'optimització dels centres de treball i la implantació de millores tecnològiques.
  Desenvolupa nous processos de fabricació a partir de l'anàlisi dels processos actuals.
 • Determina el nivell tècnic dels possibles projectes i prepara les sol·licituds per a la formalització de les patents de l'empresa.
 • Realitza el control del compliment de la disciplina tecnològica i de l'explotació correcta de la maquinària tecnològica.
 • Prepara els programes de formació i millora de la qualificació professional del personal.
 • Estudia els avenços tecnològics en la indústria del país i dels països estrangers en l'àrea de la tecnologia de producció, realitzant un seguiment exhaustiu de les tecnologies que afecten al sector (tendències, avenços, canvis i d'altres).
 • Dirigeix i participa en la realització de treballs experimentals d'aprenentatge i introducció de nous processos tecnològics en la producció. Realitza assaigs i proves davant la implantació d'un nou producte o procés. Registra els resultats obtinguts i proposa millores en base a allò observat.
 • Impulsa la creació de sinèrgies amb altres empreses per tal de realitzar nous projectes d'investigació.
  Col·labora activament amb el món investigador, les universitats i l'Administració Pública en el disseny de noves instal·lacions productives. Proposa el concepte, disseny i metodologia a seguir durant l'execució, així com també s'encarrega de la millora dels productes existents així com del disseny de nous productes. Participa en les fases de concepte i elaboració de prototips.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE