Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Programador/a d'IoT, Analista d'IoT, Enginyer/a d'IoT

Descripció

L'Internet de les coses (de l'anglès Internet of Things o IoT) es refereix a la interconnexió dels objectes quotidians o eines que fem servir habitualment amb internet. La incorporació de microprocessadors i sensors als objectes més la connexió automàtica a la xarxa, ha permès recopilar i transferir dades i automatitzar molts processos, que fins ara eren manuals, sense requerir la interacció de la persona usuària. Alguns exemples d'aquest concepte són la roba intel·ligent (wearables), que pot mesurar la temperatura o el ritme cardíac, i les cases intel·ligents, que permeten autoregular o controlar les llums, el termòstat o els electrodomèstics, des d'un smartphone o assistent.

L'especialista en IoT s'encarrega d'aplicar les estratègies de l'Internet de les coses als objectes quotidians i fomenta noves funcionalitats i usos dins d'aquest escenari de major hiperconnectivitat.

Per dur a terme la seva feina ha de conèixer múltiples tecnologies que fan referència a programació de microcontroladors, abaratiment dels sensors, normalització de les plataformes al núvol, anàlisi de dades (big data), aprenentatge automàtic (machine learning) o temes de ciberseguretat, entre d'altres.

Tasques

 • Desenvolupa projectes i plataformes innovadores que aprofitin el potencial dels dispositius amb IoT.
 • Identifica les necessitats d'entitats, institucions, empreses i organitzacions i assessora en les possibles oportunitats de desenvolupar nous projectes que aportin un valor afegit o augmentin la competitivitat.
 • Proposa i planifica el desenvolupament de solucions digitals basades en tecnologies intel·ligents emergents, tenint en compte cost, recursos i terminis.
 • Col·labora amb altres especialistes de programació i anàlisi de dades per desenvolupar solucions tecnològiques complexes.
 • Programa els microprocessadors i sensors dels objectes per recollir les dades necessàries per a l'aplicació.
 • Crea xarxes d'interconnexió dels objectes amb internet (cloud computing).
 • Implementa polítiques i accions per garantir la seguretat respecte a la transferència de dades.
 • Prototipa, posa a prova i analitza la viabilitat de les solucions proposades.
 • Supervisa la posada en marxa del dispositiu, el seu correcte funcionament i calibració.
 • Analitza les dades obtingudes per valorar funcionament i possibles millores.
 • Planteja l'obertura de nous mercats a partir de les dades recollides pels sensors dels sistemes intel·ligents.
 • Elabora documents de disseny funcional i tècnic i, quan pertoca, els presenta a seminaris o formacions.
 • Investiga i es familiaritza amb les tendències tecnològiques, com l'aprenentatge automàtic (machine learning) o l'analítica predictiva.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE